Üretim, ilk çağlardan beri üretim işlemini gerçekleşmektedir. Temel sebebi, toplum içinde yaşamak ve insanın yaşamını sürdürebilmesi üretimi gerekli kılmasıdır. Avlanma, barınma ve giyinme gibi temel gereksinimleri karşılamak için gerekli faaliyetler sonucu ortaya çıkan üretim zamanla şimdiki sekline bürünmüştür. 1764 yılında, James Watt tarafından buhar makinasının ortaya çıkması ile insan gücünün yerini makine almaya başlamıştır. Buhar makinesinin bulunmasıyla başlayan sanayi devrimi, üretim kavramlarını oluşturmuştur. 1776 yılında Adam Smith fabrika sisteminin gelişmeye başladığı yıllarda üretim ekonomisinin önemini belirterek “Ülkelerin Zenginliği” kitabını yayınladı. 1790 Eli Whitney birbiri yerine değişen parçalar ve standartlaştırma 1832 Charles Babbage-İş Bölümü ve sınırlı beceriler ilkesi 20 yüzyıl Frederick J. Taylor-Üretimi bir bilim olarak ele almıştır.
Üretime kavram olarak bakacak olursak; “katma değeri olan mal ya da hizmetlerin oluşumunu sağlayan faaliyetler” olarak tanımlanabilir. Üretimi tanımlarken önemli olan faaliyet sonunda ortaya çıkan ürün ya da hizmetin ekonomik değerinin olması veya bir değer yaratıyor olmasıdır. Üretim en basit tanımıyla “oluşturulan değer, ortaya çıkarılan faaliyet ” olarak da tanımlanabilir.
Farklı bir açıdan üretim, beşeri ve ekonomik faktörlerin mal veya hizmetlere dönüşümüdür. Beşeri, üretim faktörleri denilen çeşitli işletme kaynakları, girdi olarak katıldıkları üretim süreci ile çıktıya dönüşürse insan ihtiyaçlarını karşılayacak mal ve hizmetler haline gelmektedirler.
Üretim genellikle dört yolla oluşur. Bu yollar;
- Biçim Değişikliği
- Yer Değişikliği
- Zaman Değişikliği
- El Değiştirme
olarak sıralanabilir.
2 thoughts on “Üretim Nedir?”