İşletmenin kuruluş hedeflerine ulaşması için gerekli olan yatırımların uygun koşullarda etkin bir şekilde yönetilmesi başarılı bir finans yönetimi sürecidir. İşletmelerin yaptıkları yatırımlardan başarılı sonuçlar elde etmesi için finans yönetimi kavramını iyi analiz edilmesi gerekmektedir. Firmanın ekonomik özgürlüğüne ulaşabilmesi, başarılı bir Finansal Yönetimden geçer. Doğru yönetilen bir finans yönetimi muhasebe, pazarlama ve üretim fonksiyonlarının devamlılığını daha uzun süreli olmasını sağlamaktadır. Finans Yönetimi genel olarak stratejik kararların ağırlıkta olduğu bir süreçtir. Bu süreçte karar vericilerin mutlaka bütün faktörleri göz önünde bulundurması gerekmektedir. Çok değişkenli süreçlerden geçen firmalar iç ve dış faktörler doğrultusunda kararlar almalıdır. Rekabet koşulları ülke yapısı ve ekonomik krizler firmanın geleceğini etkileyebilir hatta ayakta durmasına engel olabilir. Bu olumsuzluklarla karşılaşılmaması için finansal yönetimin doğru yatırımlar ve kararlarla donatılması gerekmektedir.
Peki firmaların geleceklerini çok önemli boyutlarda etkileyecek finansal yönetim kavramı içeriğinde tam olarak neler barındırıyor? Ele alacak olursak üç boyutta inceleyebiliriz.
Yatırım Kararları
Bu kararlar ile sermaye mal ve hizmet üretimine tahsis ediliyor. Finans
yöneticilerinin ilk önce karar vermesi gereken konulardan biri yatırımdır. Yatırım kararı
verirken uzun vadeli yatırımlar kadar, kısa vadeli yatırımlara da dikkat edilmesi gerekiyor.
Finans yöneticisi yatırım yapmadan önce 4 koşulu göz önünde bulundurmalıdır.
- Fizibilite Etütleri
- Yatırımdan Beklenen Nakit Girişleri
- Sermaye Maliyeti
- Fırsat Maliyeti
Finansman Kararları
Bu kararlar finans yöneticisinin finansman ile ilgili kararlarını içerir. Finans yöneticisi sermaye ihtiyaçlarının hangi finansmanlardan ve nasıl sağlanacağı ile ilgili
kararlar verir. Bu kararların verildiğinde karlılık ve risk faktörleri göz önünde bulundurması
gerekir. Finans yöneticisi işletmenin niteliği ve sektördeki koşulları tümünü ele alarak,
işletmeye uygun bir sermaye yapısı oluşturur.
Kar Payı Dağıtım Kararları
Bu kararlar finans yöneticisinin yıl sonu kazanılan karın yüzde kaç kısmının sermayeye çevrilmesini ve yüzde kaç kısmının firma karı olarak dağıtılması gerektiğini içeren kararlardır. Finans yöneticisi tarafından genellikle en son alınan kararlardır. Bu karar yatırım kararını da etki etmektedir.
Kar Planlaması firmaların hedeflerini belirlemesi için hayati önem taşımaktadır. Finans yöneticisi kar planlaması yaparak firmanın üretilen sabit ve değişken üretim faktörleri arasında dengeyi sağlayarak karın artmasını sağlayabilir. Firma büyüme kararı aldığında veya kapasitesini arıtmak istediğinde bu planlamaya gerek duyar. Yanlış yapılan kar planlaması firmaya ciddi zararlar ortaya çıkartabilir.
Nakit Bütçesi Planlaması firmaların kısa ve orta vadede yönetmesi gereken en önemli konulardan bir tanesidir. Finans yöneticisi şirketin nakit bütçesinin planlaması da zorunlu görevlerdendir. Şirketin yapmak istediği faaliyetlerin finansal açıdan etkilerini tahmin etmek için yapılan planlamadır. Eğer şirketin yapmak istediği faaliyetin net nakit akışına etkisi pozitif ise, bu faaliyet için yeterli fonun olacağını belirtmektedir. Eğer net nakit akışı negatif ise finans yöneticisi tarafından ek fon bulması gerekecektir.
Firmanın belirli bir dönemde farklı nedenlerden fazladan nakit olabilir. Bu durumda finans
yöneticisi kısa vadede yatırım bularak bu nakit bütçeyi artırarak firmaya yarar sağlamış olur.