Muhasebe ve cari yönetimi konusunu tam olarak anlayabilmek için öncelikle bilmemiz gereken tanımlamalar mevcuttur. Hadi bu tanımlamalara birlikte bakalım.
Muhasebe Nedir?
Muhasebe ve cari yönetiminde önemli konu başlıklarından biri muhasebedir. Muhasebeyi kısaca ‘işletmenin, günlük ticari ilişkilerinin (tüm girdi ve çıktılarının) düzenli hesaplarını parasal değerler ile tutmasıdır’ şeklinde tanımlayabiliriz. Günlük ticari ilişkilerin hesaplarının tutulması ve incelenebilmesi için belirli fonksiyonları vardır. Bu fonksiyonlar ise;
- Belge oluşturma
- Kayıt oluşturma: Oluşturulan belgelere dayanarak işletmenin muhasebe defterine ya da sistemine kayıt oluşturulması adımıdır.
- Sınıflandırma: Kaydı oluşturulan bilgiler için belirlenen zaman aralıklarında farklı gruplara ayırıp, sınıflandırılma adımıdır.
- Özet oluşturma: Sınıflandırma adımından sonra bilgileri daha kolay anlamlandırmak ve kontrollerini sağlamak amacıyla, bilgilerin özetlenmesi adımıdır.
- Rapor oluşturma: Diğer tüm fonksiyon aşamalarından geçen bilgiler burada tablolar ile sonuçlandırılır. Raporlama adımı en son aşama kabul edilir ve işletmeler için yorum yapılan aşamadır.
Muhasebe küçük ailelerden tutun da büyük işletmelere kadar önemli bir yapıdır. Tabi ki işletmelerin büyüklüklerine göre kayıtlarının tutulması da farklılık göstermektedir. Büyük işletmelerin gün içerisinde yaptığı ticari ilişkilerin boyutları düşünüldüğünde, işletmeler büyüklüklerine göre gerekli profesyonel yardıma ihtiyaç duyarlar. Bu durumda işletmelere aldıkları yardıma göre farklı giderler oluşturmaktadır.
Muhasebe için sistemini verimli ve düzenli çalışacak şekilde kuramayan işletmeler, maliyetleri belirleyememek başta olmak üzere bütçe tabloları, girdi ve çıktı analizleri gibi birçok konuyu yapamazlar.
Cari Hesap Nedir?
Muhasebe ve cari yönetimi için diğer önemli konu başlığı da cari hesaptır. Cari hesap, işletmenin yapmış olduğu ticari ilişkilerinde (alıcılar ve tedarikçiler) alacak ve borç bilgilerinin yer aldığı hesaptır. Cari hesaplar sayesinde alacak olduğumuz ya da borçlu olduğumuz yerler kolayca görülebilmektedir.
Cari hesapların kontrolü işletmeler için çok önemlidir. İşletmeler genelde bu hesapların takibi için muhasebecisini düşünmektedir ancak işletme muhasebecisi bu hesapların kontrolünü yapamaz. Bu durumun sebebi de muhasebecinin eski döneme ait kayıtları tutması ve işletmeye bugün ki durumu hakkında bilgi veremeyecek olmasıdır. Cari hesapların takibi ve kontrolü bu konuda görevlendirilmiş bir çalışan tarafından yapılmalıdır. Bu hesapların kontrollerinin ve takibinin verimli olabilmesi için sadece geçmiş dönem kayıtları ile yetinilmemeli, bugünkü kayıtların da kullanılması gereklidir.
Muhasebe ve Cari Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır?
Muhasebe ve cari yönetimi işletmeler için hayati önem taşıyan bir süreçtir. İşletmeler genel olarak kendileri için önemli ve gerekli olan muhasebe ve cari yönetim sürecini excel tabloları üzerinden ve işlev açısından daha dar programlar ile yapmaya çalışırlar. Excel tabloları ile çalışan bir işletmeyi örnek alalım. İşletme olarak yapılan ticari ilişkiler arttıkça, hazırlanacak Excel tabloları da zamanla artacaktır. Artan Excel tablolarının denetlenmesi ve birbirleri ile ilişkilendirilmesi zor olacaktır. Bu süreç içerisinde her ne kadar titiz çalışma yapılmış dahi olsa, bu durum beraberinde insan hatalarını getirecek ve tutulan hesapların karışmasına neden olacaktır. İşletmeler başka bir yol olarak da masaüstü uyumlu bir programdan faydalanmak isteyebilirler. Bu program da beraberinde bir uzmanın da alınmasını gerektirmektedir. Küçük işletmeleri sayısını göz önüne aldığımızda muhasebe ve cari yönetim için masaüstü uyumlu programı kullanabilecek bir uzman personele bu işletmelerin ulaşması mümkün değildir. Bu yüzden bu süreçte küçük işletmeler için uygun olamamaktır.
Dijitalleşen bu dünyada her şey için pratik, hızlı teknolojik çözümler sunulurken muhasebe ve cari yönetim gibi karmaşık, uğraştırıcı aşamaları bulunan bir süreç için de çözümler mevcuttur.