Malzeme İhtiyaç Planlaması – MİP (Material Requirements Planning – MRP), nihai mamul için hazırlanan ana imalat programını, gerekli malzeme ve parça programına çevirerek satın alma ve imalat siparişlerini hazırlayan bilgisayar destekli bir envanter yönetim ve kontrol tekniğidir. Ana üretim çizelgesini, ürün ağacı bilgilerini ve envanter verilerini kullanarak malzeme ihtiyaçlarını hesaplayan bir teknikler dizisidir.
MRP Nedir?
Malzeme ihtiyaç planlama sistemlerinin ortak amacı, tüm envanter birimleri bazında dönemler itibariye brüt ve net ihtiyaçların tespit edilmesi ve bu yolla gerçekçi bir envanter yönetimi için bilgi üretilmesidir. Envanter yönetiminde iki ana faaliyet söz konusudur: Satın alma (satın alma emri), ve üretim (iş emri).
Malzeme ihtiyaç planlama sisteminin üç temel girdisi:
1)Ana Üretim Programı
2)Ürün Ağacı Bilgileri
3)Stok Kayıt Bilgileridir.
MRP’nin kısaca amaçları :
- Stokların brüt ve net ihtiyaçlarını, sistematik olarak belirlemek.
- Doğru zamanda, doğru sipariş ve üretim emrinin verilmesi.
- Stok maliyetlerini minimize etmek.
- Sipariş değerlendirmesi yaparak kapasite planlaması gerçekleştirmek.
ERP Nedir ?
ERP’den (Enterprise Resource Planning – Kurumsal Kaynak Planlama) kısaca bahsedecek olursak, işletmelerde oluşan mal ve hizmetin üretilmesi için gerekli olan işgücü, makine, malzeme gibi kaynaklarını verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bütünleşik yönetim sistemlerine verilen genel bir addır. Bir ERP yazılımı işlemlerini gerçekleştirebilmek için bilgisayarın çeşitli yazılım ve donanımlarını kullanır. Ayrıca çevresel donanımlarda eklenerek yapılan işlemler kolaylaştırılabilir.
ERP sistemlerinin en önemli özelliklerinden biride, işletmede bulanan departmanlarının arasında bilgi akışının doğru bir biçimde sağlanmasını sağlamaktır. İhtiyaç duyulan bilgilerin istenen zamanda ve ihtiyaç duyulan yerde ulaşılabilir olması zaman, bilgi kayıplarını önemli ölçüde azaltacaktır.
MRP’den ERP’ye
ERP oluşumu, Malzeme İhtiyaç Planlaması (MRP) ve Üretim Kaynak Planlaması (MRP ll) sistemlerinden ihtiyaçlar dahilinde ortaya çıkmıştır. 1960’lı yıllarda bilgisayarın yaygınlaşması ve MRP yazılımlarının ortaya çıkmasına sebep oldu. Her geçen zamanda programların yaygınlaşması ve gelişmesi ERP sistemlerinin oluşmasını sağladı.
Hızla büyüyen ve günümüzde global ölçeğe ulaşan işletmeler gelişen iş faaliyetlerini başarılı bir şekilde yürütebilmesi ve isten bilgiye en hızlı şekilde ulaşabilmesi adına yapacakları en önemli adım mevcut sistemlerini kurumsal boyutlara taşımak olacaktır. ERP yazılımları MRP ye kıyasla daha geniş bir alan sunacaktır. MRP’nin tek bir iş faaliyetine destek sağlaması büyük bir kısıtlayıcıdır. ERP MRP’ye kıyasla farklı departmanlar ve hatta işletmenin farklı coğrafi bölgelerinde bulunan birimlerinin arasındaki iletişimi sağlamaya yardımcı olmakta. Müşteriye siparişinin ulaştırma konusunda incelersek. Müşteriye ait siparişin en kısa sürede, istenen kalite ve maliyette karşılanabilmesi için tüm bağlı birimlerin dağıtım, üretim, ve tedarik kaynaklarının kapasite ve özellikleri aynı anda gözlenebilmekte bu bilgilere kolay ulaşım sağlanmakta.