Siparişe Özel Üretim ve ERP
Gelişen teknoloji şartlarından dolayı üreticilerin yeni iş modelleri geliştirmesi gerekiyor. Siparişe özel üretim de bu pazarda hız kazanıyor. Müşterilerin tam isteklerine göre üretim yapmak ve zamanında teslim etmek de önem taşıyor. Müşterinin isteği ve çeşitliliği arttıkça ürün sayısı ve çeşitliliği arttıkça kargaşalar, zaman kaybına iş gücünde zorluklara, yanlış ürün üretilmesine, zamanında teslim edilmemesi gibi etkenlere sebep olabiliyor. Sürekli değişen şartlardan dolayı da hedef ürünün tam maliyetine ulaşılmasında da zorluklarla karşılaşılıyor. ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) sistemi olmayan eski usul planlama sistemine güvenen firmalarda da bu talepleri karşılamak son derece zordur.
Kısa bir örnek vermek gerekirse şu şekilde açıklanabilir.
Telefon aksesuarları üreten bir özel üretim firması yeni açılan bir telefon aksesuarı merkezinden farklı marka ve modellerden cep telefon aksesuarı talep eder bu talep yaklaşık olarak 9500 telefon aksesuarıdır. Bu talep neticesinde ise üretici gerekli departmanlarla iletişime geçerek ürünlerin planlanmaları yapılır. Temel üretim için gerekli olan malzemelerin temini yapıldıktan sonra özelleştirmek için gerekli malzemelerin de depoya zamanında girmesi önemlidir. Sipariş yoğunluğundan da kaynaklı olarak gelen malzemelerin stok kontrollerinin yapılması gerekli alan olup olmaması da göz önüne alınmalıdır. Tedarik sürecinin bitmesinden sonra üretim hatlarının doluluk boşluk oranlarına göre üretime geçilmelidir. Tüm bunların planlanmasının ardında farklı özgün modellerin tasarlanması da gerekmektedir. Bu şekilde bu süreç geçtikçe karmaşık bir hal almaktadır. Bunun yanı sıra tedarik süreçlerinde bir takım sorunlar olabilir geç kalmadan dolayı müşterinin siparişinin yetişmemesi gibi.
Eski usul planlama sistemi olan üreticilerin bu tip sorunlarla karşılaşması da muhtemel. Artık kesinlik ve öngörülebilirlik önemli rol almaktadır. Bundan dolayı da firmalar değişen müşteri taleplerini daha verimli bir şekilde takip etmeleri için kurumsal kaynak planlama sistemlerinin desteğine ihtiyaç duyuyorlar. Peki ERP’nin bize ne gibi kolaylık sağladığını anlatan birkaç madde ise şu şekilde sıralanabilmektedir.
- Müşterilerinizin satın almak istedikleri ürünleri 3 boyutlu olarak görmelerini,
- İsteğe göre değişikliklerin, istenen tasarıma ulaşılabilmesinii
Sağlamaya yardımcı olmaktadır. Detaylı bir şekilde ERP’nin bize sağladıkları ise;
- Daha az bilgi yerine geniş bir yelpaze ile çok daha fazla veri ye ulaşmak,
- Özel imalat için ortak malzemeleri belirleyebilmeli,
- Süreç içerisindeki değişikler doğrultusunda sorunsuz bir şekilde işlemlerin yürütülmesi,
ERP bilgileri eş zamanlı toplayarak gerekli bilgileri gerekli departmanda ki gerekli kişilere ulaştırarak ilişkilerin kolaylaştırılmasını sağlar. Böylece daha güçlü bir tedarik zinciri oluşmasını sağlar.