Kalite Yönetim Sistemi Nedir?
Günümüzde bilgi ve teknoloji alanındaki gelişmelerle neredeyse her sektörde rekabet artmaktadır. Üstelik bu yarışa her katılan rakip bir diğerinden daha üstün niteliklere sahip olmaktadır. Dolayısıyla müşteri beklentisi de oldukça yükselmiştir. Firmalar ayakta kalabilmek için müşteri isteklerine uygun ürün üretimi veya hizmet sağlamalıdır. Bu nedenle ürünün üretim aşamasından müşterinin eline ulaşmasına kadar geçen süredeki bütün faaliyetleri kapsayacak bir Kalite Yönetim Sistemi uygulanması şarttır. Kalite yönetim sistemleri içerisinde en önde gelen ve en çok ilgi gören sistem ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi standartları serisidir. ISO 9001 Standardı, bir kuruluşun müşteri şartlarını ve uygulanabilir mevzuat şartlarını karşılayan ürünü veya hizmeti sağlama yeteneği olduğunu kanıtlaması gerektiğinde ve müşteri memnuniyetini artırmayı amaçladığında uyacağı Kalite Yönetim Sisteminin Şartlarını belirtir.
Kalite Yönetim Sistemi kullanmak hem üreticiye hem de tüketiciye avantajlar sağlamaktadır. Bunlar israfı önlemek, müşteri ihtiyaçlarının iyi anlaşılması, optimize risk yönetimi, işletmenin uluslararası tanınmasını ve sürekli iyileştirmeyi sağlamak vb. avantajlar olarak sıralanabilir.
Kalite Kontrol Yönetim ve ERP
ERP Kalite Yönetim Modülü Kalite Kontrol faaliyetlerinin dijital ortamda yapılmasını sağlayarak harcanan zamanı, eforu en aza indirmeyi ve genel kaliteyi sürekli iyileştirmeyi amaçlar.
Kontrol süreci hammadde stok girişiyle başlar. Stok girişinde kalite hedeflerinden ve malzemeye ait bilgilerden yola çıkarak elde edilen verilerle birlikte Kalite Kontrol Kayıtları oluşturulur. Kalite Kontrol İşleminden onay almayan ürünler ERP Stok Yönetimi Modülünde ayrı tutulurlar ve genel olarak ERP modüllerinde işlem için stok çıkışı yapamazlar.
Kontrolün türü ve hangi sıklıkta yapılacağı Kontrol Planı ile yönetilir. Kontrolün gerçekleştirilmesi gerekip gerekmediğine ilişkin bilgi ise malzeme ana verilerinde kaydedilen kalite güvence ilişkili temel verilerden alınır.
Bir Kontrol Planına, kalite uzmanları tarafından belirlenecek çeşitli kontrol kriterleri atanabilir. Kontrol kriterleri ile ilk olarak, bir parça için Kalite Kontrol Süreci başlatılıp başlatılmayacağı belirlenir. Ayrıca geçmiş Kalite Kontrol Raporlarına göre numune durumlarının belirlenmesi mümkündür. Kontrol süreci sonunda verilecek karar sonucunda parçanın son stok pozisyonu belirlenir. Kabul alan parçalar kullanılabilir stok bölümünde alınırken kabul edilmeyen parçalar Stok Yönetiminde bloke stok denilen bölüme alınır. Bloke stok içerisinde duran malzemelerin hurda çıkışı veya tedarikçiye iadesi ERP Kalite Yönetimi Modülü üzerinden ERP Stok Yönetimi entegrasyonu ile sağlanır.
ERP Kalite Yönetimi Modülü, teknik bakımdan işe uygun ölçüm cihazları ile entegrasyon sağlayabilir. Bir kontrol işlemi sırasında, işleme özgü bir ölçüm aracı kullanılarak ERP Kalite Yönetimi içinde hem evet veya hayır şeklinde hem de değişken ölçüm değerleri ile sonuçlar kaydedilebilir. Ölçüm cihazı ile malzeme için belirlenmiş olan kontrol kriterlerine göre ölçüm yapılır ve sisteme kaydı girilir.
Kalite Kontrol modülünde ölçülen değerlerin raporlanması mümkündür. Ayrıca elde edilen ölçüm değerlerine dayanarak düzenleyici ve önleyici faaliyetler (DÖF) tanımlanabilir, hata analizi uygulanabilir ve 8D raporu sunulabilir. Son olarak, Kalite Yönetim Modülü ERP satın alma ve fatura kontrolü modülleriyle entegre çalışır. Satın alma sipariş verilerinden yola çıkarak tedarikçi değerlendirme çözümlemesi yapılabilir.
ERP’ de Kalite Kontrol Yönetim Modülünün Sağladığı İmkanlar
1) Kalite Formu imkânı ile tanımlı ürünler için oluşturulan kontrol planlarını takip edebilir, yapılan tüm revizyonlar sistemde saklanabilir. Ek olarak belirli bir ürünün giriş veya son kontrol sırasında yapılması gereken kontrol sayısını belirlenebilir.
2) Giriş Kalite Kontrol Paneli ile girişi yapılan tüm ürünler için giriş Kalite Kontrol gerçekleştirilebilir. İstenildiği durumda giriş kontrolden geçen/geçmeyen parça ayrımı yapma imkanı sağlar. Kabul, şartlı kabul veya ret olan parçaları tanımlanabilir. Verilen onay ile parça giriş bölümüne veya ret bölümüne yönlendirilebilir.
3) Kalite Doküman Yönetimi paneli ile tüm belgelerin kim tarafından hazırlandığı, onaylandığı, iptal edildiği vb. bilgiler saklanır ve takip edilir. Belgeler üzerindeki tüm revizyon işlemleri görülebilir.
4) İç Değerlendirme ve Denetleme Paneli ile işletmenin departman bazında durumları ile ilgili puanlama yapılıp, uygunsuzluklar ve önlemler takip edilebilir.
5) Uygunsuzluk Yönetimi (8D, Müşteri Şikayetleri) Paneli ile bir ürün hakkında müşteriden gelen şikâyet ve uygunsuzluk bildirimleri kontrol edilebilir. 6) Son olarak ise Performans Kriteri Hesaplama Paneli ile kalite ve teslimat performansı değerlendirilebilir. Tedarikçi süreç analizi ile ilgili çeşitli raporlar alınabilir.