ERP Yazılım Paketlerinin her zaman başarılı olacağı söylenemez. Firmaya en uygun ERP paketinin seçimi için önemli kriterler vardır. Bu kriterlere önem verilmediğinde ERP Yazılımı başarılı olmayacaktır. Ayrıca firmalar fonksiyonlarını geliştirebilmek için yatırım yapmaya hazırlıklı olmalıdır.
ERP uygulaması sadece sistemin yazılımını değiştirmek değil, şirketin yerini yeniden belirleyerek iş uygulamalarını yeni sisteme entegre etmektir. Bir şirket ihtiyaç duyduğu ERP Sistemini seçip satın aldıktan sonra, bu sistemi uygulayıp güncelliğini koruması gerekir. Özellikle üst yönetim ERP Başarısını artırmak için uygulamaya sıkı sıkı bağlanmalıdır. Satın alınan ERP Sisteminin kurulması ve çalıştırılması bilinmiyorsa hiçbir işe yaramayacaktır. Bu yüzden şirketler ERP paketi seçimlerinde, sistemin kullanılması ve güncelleştirilmesi için ihtiyaç duyulan bilgi teknolojisine uygunluklarını kontrol etmelidirler. Başarılı bir ERP uygulaması, şirketteki işlere ve ERP paket programına adapte olabilmek ile mümkün olur. Yani ERP uygulamasından önce kapsamlı bir hazırlık, başarının anahtarıdır. Uygulamaya geçmeden önce iş süreçlerinin ve akışlarının etkin modellenmesi de başarıyı artıran bir faktördür. Başarıda diğer bir etken ise yönetici ve kullanıcılara gereken eğitimin verilmesi için yatırım yapılmasıdır. Şirketin tüm çalışanlarının iş birliği içinde olacağı bir organizasyonla proje ele alınmalıdır. Bütün iç ve dış faktörler göz önünde bulundurularak etkin bir planlamayla kurulan ERP Sistemi işletmeye değer kazandırma potansiyelinde olacaktır.

Şirketlerin yaptığı yatırımın karlılığını görmek belli zaman alır. Tecrübe kazanıldıkça daha başarılı olunup daha çok verim alınır. Bir değişim yönetimi danışmanlık şirketinde müdür olan Byron Fimon’un söylediğine göre, yeni teknolojinin son kullanıcıları, genellikle sürecin sonuna kadar yararların farkına varamazlar. Yeni bir ekran ve yeni bir veri seti ile insanlar 6 ay sonrasına kadar verinin nasıl güçlü olduğunu ve işlerinde farklılık yaratanın ne olduğunu göremezler.
ERP Sisteminin Şirketlere Sağladığı Faydalar
Bir ERP Sisteminin uygulanması uzun ve zor bir süreçtir ve şirketlerin başarılı olabilmesi için iyi bir strateji ve sabır eşliğinde projeyi yönetmeleri gerekir. ERP Sistemini uygulayan bir şirketin bütün fonksiyonları entegre halindedir. Bu entegrasyon, şirketlere birçok fayda sağlar. Gelin bu faydaları detaylı bir şekilde inceleyelim.
- Rekabetlere, fırsatlara ve tehditlere daha hızlı tepki verebilme,
- Daha esnek konfigürasyon,
- Stokların azalması,
- Üretim verimliliğinin ve performansının artması,
- Kaynakların verimli ve etkin kullanılması,
- Müşteri, distribütör, üretim ve tedarikçi arasında yakın iş birliği ve etkin iletişim,
- Müşteri memnuniyetinde artışlar,
- Tek bir noktadan gerekli bilgiye hızlı bir şekilde ulaşılabilme imkânı,
- Doğru miktarda, doğru zamanda, doğru yerde ürün teslimatı avantajı,
- Direkt işlem maliyetlerinde azalmadır.
ERP Sistemi standartlaştırılmış ve tüm organizasyon boyunca aynıdır. Şirketler ERP Sistemi ile üstün rekabet avantajı elde ederler. En güncel bilgiye en hızlı şekilde ulaşabilme imkanıyla iş dünyasında organizasyonun hemen tepki vermesi sağlanır.