Lojistik Nedir?
Lojistiğin çok sayıda ve çeşitli tanımı yapılabilmektedir. Bunun başlıca sebebi; lojistik uygulamalarının günümüzde geniş bir alana yayılması ve farklı bakış açılarından konunun ele alınmasından kaynaklanmaktadır. Lojistik terimi, köken olarak Fransızca’dan gelen askeri bir kavramdır. Orduların savaşın öncesi ve sonrası için tüm hizmet desteğinin sağlanmasıdır.
Lojistik Yönetim Konseyi lojistiği, “Müşteri ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla ürün, hizmet ya da bilginin tedarik zincirinde, çıkış noktası ile tüketim noktası arasındaki çift yönlü akışının, en etkin şekilde planlandığı, uygulandığı ve kontrol edildiği; tedarik zincirinin bir parçası olarak tanımlanmaktadır”
Literatür de lojistik incelendiğinde 7D (7Rs) karşımıza çıkmaktadır. Bu 7D; doğru ürünün, doğru miktarda, doğru zamanda, doğru şekilde, doğru yerde, doğru maliyetle, doğru müşteri için ulaşılabilir olması olarak tanımlanabilmektedir.
Lojistik bir formül olarak gösterilmek istenirse;
Lojistik = Tedarik + Malzeme Yönetimi + Dağıtım olarak ifade edebiliriz.
Geçtiğimiz yüzyıldan günümüze günümüzde oluşan rekabet koşullarının güçlenmesi, küreselleşme, teknolojinin hızlı gelişimi, ürünlerin yaşam döngüsünün kısalması gibi gelişmeler, işletmelerin lojistik kısmındaki faaliyetlerini tekrar yapılandırma gayretine soktu. Gelişen koşullarda rekabet edebilmek için işletmelerin, lojistik faaliyetlerini ve bu faaliyetlerin oluşturduğu maliyetleri etkin olarak yönetebilmeleri gerekmektedir. Bu gelişmelerin faaliyetleri sekteye uğratmaması için, sistemin elemanları arasında bilgi paylaşımı ve koordinasyonun sağlıklı bir şekilde sağlanması gerekmektedir.
Lojistik yönetimi
Lojistik yönetimi tedarik zinciri dahilinde müşteri ihtiyaçlarına cevap verebilecek her çeşit ürün, hizmet ve bilginin çıkış noktasından, tüketildiği nihai yere kadar etkin ve verimli şekilde planlanması uygulanması ve denetlenmesidir. Lojistik yönetimi, sistemin içinde gerçekleşen lojistik faaliyetleri yanı sıra pazarlama, satış, üretim, finans, insan kaynakları yönetimi ve bilişim teknolojilerinin senkron bir şekilde tamamlanmasında görev üstlenir.
Lojistik Faaliyetlerde ERP
MRP sistemleri ardından, malzeme be bileşenlerin siparişi için daha iyi bir yöntem ihtiyacının ortaya çıkması ile ERP geliştirilmiştir. ERP kısaca bir üretim, dağıtım veya hizmet şirketinde müşteri taleplerinin alınması, üretilmesi, sevkiyatı ve finansal takibi için gerekli kaynakların etkin bir şekilde planlanması ve kontrol edilmesi yöntemidir. Bu yöntemin başlıca yararı farklı birimlerde yapılan aynı iş süreci faaliyetlerinin pekiştirilmesi ve bilgilerin tutarlı olmasını sağlamaktadır. Böylece sistemdeki tüm süreç kontrol altında olmakta ve sürdürülebilir bir şekilde sorunsuz ilerlemektedir.
Ayrıca ERP sistemi işletme içerisinde faaliyetlerin düzenlenmesi dışında, lojistik faaliyetlerde değişik coğrafi alanlarda bulunan istasyonlarının birbiri ile eş güdümlü planlama yapılması ve iletişim halinde olmasını sağlamaktadır.
- İşletme içi koordinasyon artışı
- Zamanında teslimatının artması
- Maliyetlerin azalması
Yoğun rekabet ortamında, lojistik işletmelerinin iş süreçlerinin etkin bir şekilde yönetebilmeleri, süreçlerin bütününde katma değerli hizmetler yaratabilmeleri, rekabet avantajı sağlayan beceriye ulaşabilmeleri ve bu beceriyi yönetebilmeleri açısından ERP’ den faydalanmaları kaçınılmaz bir durumdur. Sonuç olarak, lojistik işletmelerin ERP kullanmaları; işletme performans göstergelerini iyileştirdiği gibi taşıma, depolama ve sipariş faaliyetlerini desteklemektedir.