1.Tedarik Zinciri Nedir?
Tedarik Zinciri ürünün üreticiden, toptancı, dağıtıcı, perakendeciye ve son olarak da tüketiciye ulaşmasını kapsayan sürecin tamamını kapsamaktadır. Tedarik Zinciri yalnızca bunlar ile kalmayıp bir ürünün üretiminden, son kullanıcının eline ulaşımına kadar tüm aşamaları kaplar. Tedarik zinciri faaliyetleri sürecinde, doğal kaynaklar, hammaddeler ve bileşenler, nihai ürün haline getirilir ve son müşteriye teslim edilir. Tedarik Zinciri aynı zamanda ürünün satış sürecini, malzeme teminini, stok kontrolü, dağıtım sürecini, müşteri hizmetlerini ve satın alma gibi farklı iş departmanlarını kapsadığından birçok farklı parametre göz önünde bulundurularak en iyi şekilde planlanmalıdır.
2.Tedarik Zincirinin Temel Evreleri Nelerdir?
Tedarik süreci kendi içerisinde bir döngü oluşturduğu için amacı üretmek olan işletmeler için de önem arz eder. Tüm tedarik sürecinin iyi biçimde yönetilmesi için iyi bir tedarik zinciri yönetimi gereklidir. Aksi halde işletmeler ellerinde arz olduğu halde talebi karşılayamazlar. Bu nedenle de yönetimde zinciri oluşturan fonksiyonların bütünleşmiş olması önemlidir.
Tedarik Zincirini oluşturan 6 temel evre vardır;
1.Evre: Talep ve sipariş yönetimi: Gelen siparişlerin hızlı ve sorunsuz olarak alınması, talebi karşılamak adına işletme faaliyetlerinin organize edilmesini kapsayan evredir.
2.Evre: Satın alma: Üretim için gerekli olacak olan ürünlerin ve malzemelerin kaliteli, hızlı ve zararsız şekilde hazır edilmesi evresidir. Eksik malzemelerin dışında hammadde ve hizmetler de bu evrede temin edilir
3.Evre: Planlama: Maliyet hesapları da dahil olmak üzere üretim sürecindeki bütün evrelerin net ve doğru bir şekilde planlandığı evredir.
Evre: Üretim: Bir işletme için en önemli süreçtir. Satın alma evresinde alınmış malzemelerin doğru araçlarla gereken performans ve süre içinde, düşük fireyle ürüne dönüştürülmesi evresidir.
5.Evre: Stok yönetimi: Daha öncesinde hazırlanan planlar dahilinde tüm malzemelerin stok seviyelerinin belirlenmesi ve yönetiminin sağlanması evresidir. Ayrıca değişen taleplere ya da bozulan ürünlere bağlı olarak tekrar bir satın alma gerçekleştirilebilir
6.Evre: Sevkiyat: Satışa hazır olan ürünlerin depodan alınarak müşteriye ulaştırılmasını içeren evredir.
Bu evrelerin sonucunda ürün üretilmiş ve tedarik zinciri basamakları kullanılarak sipariş müşteriye teslim edilmiştir. Görüldüğü üzere tedarik zinciri süreci üreticiden tüketiciye kadar bütün basamakları kapsamaktadır.
3.Tedarik Zinciri Uygulamasında Yaşanan Zorluklar
Tedarik Zincirinin dinamik bir yapıda olması yani birçok değişkeninin olması (üretim kapasitesinin ya da talebin zaman içinde değişmesi, pazardaki fiyat değişimleri vb.) ve zincirleme reaksiyonlarla üreticiden tüketiciye kadar bütün süreçleri etkilemesinden dolayı tedarik zinciri uygulamasının bazı zorlukları bulunmaktadır. Bu zorluklardan birçoğu belirsizlikten ortaya çıkmaktadır. Belirsizliğin iyi yönetilmesi “ Global optimizasyonun” sağlanması için en önemli faktördür. Belirsizliğe sebep olan faktörlerden bazıları;
1.Tedarik ve Talebin Eşleştirilmesi Zordur: Bunun nedeni üreticilerin talep gerçekleşmeden birkaç ay önce belirli bir üretim miktarı seçmesi ve buna göre planlama yapması gerekmektedir. Bu tür kararlar çok büyük riskler barındırır.
2.Talep Tahminleri Problemleri Çözmez: En gelişmiş talep tahmin teknikleri kullanılsa bile talebi tam olarak tahmin etmek imkansızdır.
3.Belirsizliğe Bir Tek Talep Neden Olmaz: Ulaşım süreleri, teslimat zamanları, girdi/çıktı oranları, fire miktarları, yarı mamullerin hazır olmaması gibi faktörler de tedarik zinciri performansını büyük oranda etkileyebilir. Tedarik zincirlerinin genişliği ve yayıldıkları coğrafya büyüdükçe, doğal ve doğal olmayan felaketlerin tedarik zinciri üzerindeki etkileri de göz önünde bulundurulmalıdır.