Dünya Piyasasında Rekabet Etmek İçin ERP Programlarının Önemi
Günümüzde işletmelerin, sınırların ortadan kalktığı rekabetçi dünya piyasası koşullarında ayakta kalabilmeleri ve ilerlemelerini sürdürebilmeleri, elinde bulunan ekonomik kaynakları en etkin biçimde kullanmalarına bağlıdır. Günümüz işletmelerinin bu amaçlarını gerçekleştirebilmeleri için yaptıkları işin tüm alanlarını destekleyen bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanabilen ve süreçleri organize edebilen bir ERP Programına ihtiyacı vardır.
Teknolojinin tüm dünyada hızla gelişmesiyle birlikte ERP Programlarındaki beklentiler de değişmektedir. Bilgi çağı olarak isimlendirdiğimiz bu dönemde işletmelerin rekabet gücü, üretebildikleri ve sahip oldukları bilgi ile ölçülmektedir. Bilginin doğru kullanılması gereksinimi ERP Programlarını önemli hale getirmektedir.
Dünya piyasasında rekabetin artması, şirketlerin tedarik zincirinin verimliliğini, etkinliğini ve bunlara bağlı olarak performansını arttırmalarını gerektirmektedir. Bu amaca ulaşabilmenin yolu ERP Programlarının sisteme başarılı bir şekilde uygulanabilmesinden geçmektedir.
Dünya piyasasında rekabetin hızla artması, sürekli değişen müşteri isteklerine hızlı cevap verme gerekliliği, hızla değişen pazar yapıları ve tam zamanlı üretim anlayışı, işletme faaliyetlerine kolaylık sağlayan ERP Programlarının kullanımını yaygınlaştırmıştır.
Küreselleşme ile birlikte farklı coğrafyalarda faaliyet gösteren şirketlerin merkezi ile farklı yerlerde bulunan ofisleri arasındaki bilgi akışı önem kazanmıştır. Faaliyet gösteren dağınık organizasyonların aralarında kurmak zorunda oldukları yapısal bağlar ERP Programlarını gerekli kılmaktadır.
Rekabet unsurunun arttığı dünya piyasasında ERP Programı ile işletmenin tutarlı bilgi ihtiyacını karşılayacak kurumsal bir kaynak oluşturmak, güncel ve güvenilir bilgiye ulaşmak, iş sistemlerini merkezde toplayarak bütünleştirmek başarıyı artırmaktadır.
Dünya Piyasasındaki Artan Rekabet Ortam ile İşletmeleri ERP Seçimine İten Nedenler
• İşletme maliyetlerinde azalma beklentisi,
• Bilgi teknoloji altyapısını yönetmeyi kolaylaştıran tek bir sistem olması,
• Veriye erişimin kolay olması,
• Birimler arası koordinasyonun sağlanması,
• İş sisteminin standartlaşması ile hata payının en aza indirgenmesi,
• Standardizasyon ile servis kalite seviyesinin yükseltilmesi ve organizasyonel verimliliğin attırılması,
• Arka plandaki işlerin otomasyonu,
• Farklı üretim tiplerinin desteklenmesi,
• Esnek organizasyon yapısının sağlanması,
• Tutarlı raporların oluşturulması,
• Üretimde kontrolün ele alınması.
Dünya piyasasındaki rekabette işletmelerin kar sağlamaları için kurum ölçeğinde kendilerini tam ve eksiksiz yönetebilmeleri gerekmektedir. Stratejik kararları doğru alabilmek ve rekabet avantajını elde tutmak için ERP Programları önemlidir. ERP Programları ile gelecekteki fırsatları yakalamak üzere tüm işleri planlamak, kontrol altına almak ve izlemek mümkündür. Rekabet ortamında ERP’ nin sağladığı esneklik, işletmelere değişimleri avantaja çevirme olanağı verir.
ERP Programları ile sürekli bir düzende organizasyonel yapıları, prosedürleri ve süreçleri inşa etmeye odaklanılmalıdır. Bu motivasyon zaman içinde aksaklık gösterirse sağlanan rekabet avantajı da değerini yitirebilir. Bu yüzden üst yönetim desteği ile karşılaşılan engellerle baş ederek geleceğe odaklanmak gereklidir.