SAP kurumsal kaynak planlama sayesinde işletmeler finansal işlemlerden lojistiğe, üretim den kalite yönetimi ve proje yönetimine kadar tüm süreçleri entegre, yalın ve pratik bir şekilde yönetebiliyorlar. Tüm bu süreçler için sadece bir uygulama kullanımı ve aynı zamanda bir çok uygulama kullanımının getireceği ek entegrasyon, kaynaklı oluşacak gecikme, hata, zaman kaybı gibi bütünsel eksiklikleri ortadan kaldırıyor. Reaktif bir yapıdan proaktif bir yapıya geçmeyi sağlayan SAP ERP çözümü tüm iş süreçlerinin ait olduğu entegre SAP modellerinden oluşmaktadır. Kurumsal kaynak planlama uygulamaları her işletme ve şirketin olmazsa olmaz olan ihtiyaçların başında yer alırken bu uygulamaların altında bulunan modüller işletme ve şirketlerin yaptıkları işe, sektöre ya da sektörlere iş ihtiyaçlarına ve işletme yada şirketlerin vizyonlarına göre farklılaşmaktadır.
SAP Modülleri
- SAP FI ve SAP CO
- SAP MM
- SAP SD
- SAP PP
- SAP PM
- SAP QM
- SAP PS
SAP FI ve SAP CO Nedir ?
SAP FI ve SAP CO modülleri finansal işlemlerin yönetilmesi için kullanılan bütün işletme ve sektörlerin kullanması gereken modüllerdir. SAP FI (Financials/Mall Muhasebe) modülünde yönetim için karar verme, maliyet, kar ve zarar takibi için kullanılır ve SAP‘nin tüm modüllerini kullanan modüllerin başında gelmektedir. CO modülünün de temel görevi gerçekleşmiş olan olayları raporlamak ve plan yapmaktır. modül yardımı ile gerçekleşmiş olan ile planlanan karşılaştırılır, varyant hesabi yapılır ve bu daIs akışının kontrolünü olanaklı kılmaktadır. CO ve FI, SAP sistemi içerisinde birbirlerinden bağımsız iki bileşendir. Bu iki bileşenler arasında da düzenli veri akışı olmasından dolayı uygun her veri FI modülünden başlayarak CO modüllüne doğru otomatik olarak almaktadır. CO modülü ise Ürün maliyetlendirme genel gider kontrolü masraf ve gelir çeşidi muhasebesi kar merkezi karlılık analizi masraf yeri muhasebesi ve iç siparişler muhasebesi olmak üzere birbirleri ile entegre halinde olan çeşitli alt modülleri kapsamaktadır. SAP MM Nedir
Lojistik modüller olarak bilinen SAP MM SAP SD SAP PP SAP PM SAP QM modüller gibi çok fazla modül bulunmaktadır.
SAP MM materials management / malzeme yönetimi modülü bir şirket veya işletmenin malzeme ihtiyaçlarının planlamasında, satın almada , stok yönetiminde, lojistik fatura yönetiminde ki süreçleri kapsamaktadır. Is akışına dayalı işleme işlevleri sayesinde tüm satın alma proseslelerin optimize edilmesini sağlar. Otomatik olarak satıcı değerlendirilmesi ve faturaların kontrol edilmesini sağlar. KESIN envanter, depo yönetimi sayesinde tedarik ve depolama maliyetlerinin düşürülmesine olanak sağlamaktadır.
SAP SD
SAP SD SALES AND DISTRIBUTION/ SATIS VE DAĞITIM MODÜLÜ satış ve sevkiyat süreçlerini etkin yönetmeyi sağlayan bir modül dür. SD modülü sayesinde fiyatlandırma koşulları esnektir.
Kredi ve risk yönetimi yapılır.
Teklif takibi ve müşteri sözleşmesi yönetilir
Ambalajlama nakliye, nakliye planlama gibi diğer işlemlerde SAP SD modülünün kapsadığı fonksiyonlardir.
SAP PP
Üretim olan şirket ve imalathanelerde üretimin planlanması ve üretimin yürütülmesi süreçlerinin takip edilmesi için SAP PP PRODUCTION PLANNING URETIM PLANLAMA VE KONTROL MODÜLÜ kullanılmaktadır. SAP de tahmin den başlayıp ta üretimin tamamlanmasının ardından stoğa girmesine kadar olan sürecin tamamı PP MODÜLÜ altında yürütülmektedir. PP modülü her sektörde rahatlıkla kullanılabilecek bir yelpazeye sahiptir.
SAP PM
Bakim onarım süreçlerinin sistemden takiplerinin yapılmasını isteyen şirketler için SAP‘nin kurumsal kaynak planlama uygulamasının altında bulunan SAP PM Plant Maintenance Bakim onarım modülüdur.pm modülü ile bakımları yapılmış cihazların arizi ve planlı bakim işlemleri kolaylıkla yönetilir. Satın alma maliyet muhasebesi finans ve stok yönetimi süreçleri ile direkt entegrasyona sahip olan bu modül sayesinde bakim ihtiyaçları için otomatik satın alma emri açılır, planlı fiili bakim maliyetleri es zamanlı takip edilebilir, yedek parka stokları izlenebilir olmasından dolayı stoklarla alakalı satın alım sarf işlemleri gibi işlemler sistem üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.
SAP QM
Şirketlerde ki giriş proses ve çıkış kalite kontrol işlemlerini sistem üzerinden takiplerinizi olanaklı hale getirmek için SAP QM QULITY MANAGEMENT KALITE YONETIMI MODULU tercih edilmektedir. QM modülü sizlere satın alma üretim sevkiyat kalibrasyon süreçlerinde fason imalatlarında numuneler de üretimin bitişlerin de iadelerde ve sertifikalarda kalite kontrol işlemleri sistemde kayıtlı olan kontrol listeleri üzerinden satın alma üretim stok yönetimi sevkiyat fonksiyonları gibi süreçlerle entegre halinde gerçekleşmektedir.
SAP PS
Proje kapsamında çalışan inşaat gemi uçak yapımı gibi alanlarda faaliyet göstermekte olan şirketlerin yukarıdaki sandıklarımıza ek olarak SAP PS PROJECT SYSTEMS PROJE YONETIMI MODÜLÜ de mutlaka olması gereken bir modüldür. PS modülü projelerin yapımı esnasında kullanılan bütçenin, yürütme işlemlerinin, maliyetlerin, satışın ve satıştan sonraki sürecin ve ilerleme icin gerekli olan her sürecin detaylı bir şekilde takip edilerek yönetilmesini sağlayan bir modül dur.