Hizmet Üretimi Nedir?
Hizmet Nedir?
İnsanlar var oluşundan bu yana yaşamlarını sürdürmek için sınırlı kıt kaynaklardan ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmışlardır. Somut olarak elde ettikleri “Mal / Ürün”, soyut olarak elde ettikleri ise “Hizmet” tir. Somut olarak elde ettikleri ürünler için koltuk, bilgisayar, kitap, araba, ev… örnekleri verilebilir. Soyut olarak elde ettikleri hizmete için sağlık, eğitim, ulaşım, konaklama… örnekleri verilir. Hizmetler stoklanamaz, saklanamaz, iade edilip tekrardan satılamaz.
Ürün Nedir?
Ürün, hammaddelerin çeşitli süreçlerden geçirilerek bir araya getirilmesiyle oluşturulan yeni bir bütün olarak tanımlanabilir. Günümüzde, temel ihtiyaçları karşılayan ürünler farklılaşmıştır. Bu farklılaşmaya bağlı olarak yeni ürünler ortaya çıkmıştır. Buna örnek verecek olursak ulaşım sorununu örnek verebiliriz. Günümüzde taşıt sayısının artmasıyla bireyler için oluşan sorunlar ve sıkıntılar için oluşan trafiği azaltan ve çevreyi temiz tutan yeni araçların üretilmesi örnek verilebilir. Ürünlerin geri dönüştürülebilir olması çevre için oldukça önemlidir.
Hizmet Ürün Farkı
Hizmet ve ürün arasındaki farkı da bir kısa örnekle açıklamak istiyorum. Ürün için kitap örneğini hizmet için eğitim örneğini değerlendirelim.
- Kitap somut , eğitim soyut
- Kitap stoklana bilir , eğitim stoklanamaz
- Kitap satışa çıktıktan sonra satılabilir, eğitim eş zamanlı alınır sonrasında alınamaz.
Bu durumda hizmet soyuttur, stoklanamaz, eş zamanlı bir üretim gerekir diyebiliriz.
Hizmetin Özellikleri Nelerdir?
SOYUTLUK: Hizmetin en önemli özelliği soyut olmasıdır. Soyut olmasının çok çok önemli neticeleri vardır. Bir hizmetin soyut olması, elle tutulamaz, gözle görülemez, paketlenemez herhangi bir ölçü birimiyle ölçülemez.
DEĞİŞKEN TALEP: Hizmetlere olan istekler göreceli olarak kişiden kişiye değişkenlik gösterir ve belirsizdir. Böyle bir durumun oluşmasında kurulacak olan denge oldukça önem arz etmektedir. Sunulan hizmet ile istenilen hizmet birbirini karşılayabilmelidir.
EŞ ZAMANLI ÜRETİM / TÜKETİM: Mallar üretilir, satılır ve tüketilir. Hizmet üretilip tüketildikten sonra satılır. Hizmetin oluşturulması ve tüketilmesi eş zamanlı olur.
Hizmet Üretimi Nedir?
Hizmet üretimi farklı hammaddeleri ve diğer girdileri kullanarak, bu girdileri belli bir dönüşüm sürecinden geçirerek somut olmayan ürünler elde edilmesi sürecidir. Hizmet yönetimi, üretim yönetiminin alt dallarından biridir. Üretim denilince akla gelen ilk kavram bir malın üretilmesidir oysa üretim sadece bir malın üretilmesi değildir. Değer katan her şeyi üretmek üretim demektir. Buna örnek olarak eğitim. bankacılık, sağlık vb. sektörler örnek verilebilir.
ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) Nedir?
ERP (“Enterprise Resource Planning”) yani kurumsal kaynak planlamadır. ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) nın amacı mal ve hizmet üreten işletmelerin kaynaklarının uçtan uca güvenilir ve hatasız bir şekilde planlamasını sağlamak için geliştirilmiş yazılım ve sistemlere genel olarak verilmiş bir isimdir.
ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) Avantajları
- Uzun vadelerde tasarruf etmemizi sağlar.
- Çok fazla veriden yararlanarak çok iyi rapor ve analizler yapar.
- Riskleri azaltmak için süreçlerin uyumlu hale gelmesi için çalışır.
- Veri toplama ve analiz sürecini hızlandırarak verimliliği artırır.
- Veri güvenliğine önem verir kullanıcı haklarını korur.
- Firma içerisinde olan iletişimi güçlendirir.
- Süreçlerin takibini izleyebilir ve süreçleri kontrol edebilir durumda tutar.
ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) Kullanımı
- İyi bir ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) sistemi satın alınmalı
- İhtiyaçlarımızı anlayan bir ekip görevlendirilmeli