Üretim yapan işletmeler için en önemli konulardan biri maliyetlerini tam olarak gözlemleyebilme ihtiyacıdır. Maliyetlerini düzgün gözlemleyemeyen işletmeler, ürünlerini doğru fiyatlar ile satışa çıkaramaz ve piyasa içinde rekabet edemez.
Üretim yapan işletmelerin çoğu ERP sistemlerini kullanmaktadır. İşletmeler, ürünlerini sisteme doğru bir şekilde kayıt etmelidir. Ürünlerin; hammadde ve yarı mamullerinden başlayarak ürün ağaçlarının ve operasyon rotalarının tam olarak sisteme girilmesi hayati derece de önem taşımaktadır.
İşletmelerin alanlarına ve yaptıkları işlere göre ürün çeşitlikleri değişiklik göstermektedir. Özellikle bir mobilya ve tekstil sektöründe faaliyet gösteren işletmenin, on binlerce farklı ürünü olabilmektedir. Bu kadar ürünün tek tek sisteme girilmesi imkansızdır. Bu sebeple, işletmelerin konfigürasyon özelliğini kullanmaları zorunluluktur.
Ürün Konfigüratörünün Amaçları
- Üretimi sağlanan ürünün istekleri karşılayabileceğini garanti altına almayı,
- Ürünlerinin tekrardan üretim sürecine girebileceğinden emin olmayı,
- Müşteri ihtiyaçlarının ve beklentilerinin eksiksiz bir şekilde karşılayabilmeyi,
- Üretimi sağlanan ürünlerin, süreçlere uygun olabilmesini,
- Bakım veya tamir gibi önemli durumlarda bütün ihtiyaçları karşılayabilmesini,
- Üretimi sağlanan ürünün zamanında, doğru yerde ve doğru biçimde hazırlanabilmesini,
- Üretimi sağlanan ürünün farklı kombinasyonlarını tam olarak görebilmeyi,
- Standart işlemler ile yapılan konfigürasyon işlemlerinde ortaya çıkan iş gücü ve zaman kaybının azaltılmasını,
- Üretimi sağlanan ürünün tüm süreçlerini eksiksiz kontrol etmeyi,
- Üretim de oluşan gecikmelerin, hatalı üretiminden kaynaklanan zararların ortadan kaldırılması ve verimliliğin arttırılmasını amaçlamaktadır.
Ürün Konfigüratörünün Aşamaları
- Müşteri ihtiyaçları belirlenir.
- Ürünün yapısı ortaya koyulur ve konfigürasyon seçenekleri tanımlanır.
- Üretimi yapılacak ürünün tüm bilgileri sisteme girilir. Bu bilgilerin doğruluğu denetlenir.
- ERP sistemi sayesinde işletmenin tüm süreçleri ile entegre olarak, süreçler tüm ilgili departmanlar ile takip edilmesi.
- Ürünün üretim öncesinde ki sürecinden ve üretildikten sonra ki süreçlerinin takip edilip, denetlenmesi.
Ürün Konfigüratörü ve ERP
Ürün konfigüratörü, ürün ağaçları modülü ile paralel çalışan bir modüldür. Ürün Konfigüratörü, ağaç şeklinde ki yapısı ile görsel olarak daha kolaylık sağlamaktadır. ERP sisteminin işletmeyi entegre hale getirmesi ile üretim, satış ve stok süreçleri de ürün konfigürasyon sürecine anlık olarak dahil olabilmektedir.
Ürün Konfigüratörü, ürünlerde değişiklik sağlanabilecek unsurları belirlerken aynı zamanda işçilik maliyetlerini de dikkate alarak tüm maliyetler anlık olarak görülebilir. Ürün Konfigüratörü sayesinde işletmeler rahatlıkla ürün çeşitlerini sisteme girebilecek. Hem zamandan hem masraftan tasarruf sağlanacak. Böylelikle işletmeleri içinde verim artacak ve karlılık sağlanacaktır.
Çok faydalı bir yazı olmuş.
Çok güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş.