Satış Bütçesi Nedir?
En yalın şekilde bir örnekle açıklayalım. Satış bütçesi olmayan işletmelerde işletme sahibi gelecek dönem içerisinde ne kadar ürün veya hizmet üreteceğini tahmini olarak hesaplar, bu hesaplama ve tahminine göre de planlamalar yapar. İK ya da diğer bölümlerde çalışanlar bu planları bilmediği için birbirlerinden habersiz bütçe harcamaları yaparlar. Dolayısıyla istenmeyen durumlarla karşılaşılır bütçede açıklar oluşur. Satış bütçesi planlaması olan işletmelerde bu durumlarla karşılaşılmaz gelir ve giderler tablo haline dönüştürülür. Satış bütçesi planlaması ile işletmelerin bir önceki döneme göre ne kadar iyileştiği ya da gerilediği rahatlıkla takip edilebilir. Satış bütçesi bu yüzden işletmelerin hazırlaması gereken en önemli belgelerden bir tanesidir.
Satış Yönetimi Nedir?
Satış yönetimi işletmelerin gelecekte zinde kalmasını ve değerini kaybetmemesi için bir takım yöntemler, stratejiler oluşturup onları pratiğe dökerek etkili sunum yapmalarıdır. İlişkilerde teknolojiyi de takip ederek fark yaratmaları da denilebilir.
Satış bütçesi ve satış yönetimi kısaca gelecekle ilgili planlar yaparak daha disiplinli ve düzenli bir işleyiş elde etmektir.
Şimdi ise satış bütçesi yönetimi ile ilgili daha detaylı bilgiler edinmeye çalışalım.
Satış Bütçesi Yönetimi Hangi Bütçeleri Etkiler?
İşletmelerde üretim olabilmesi için ham madde, çalışanlar, stok, lojistik, üretim, yatırım alanlarına farklı bütçeler ayrılır. Dolayısıyla geliri bu alanlar için planlayarak maksimum kar minimum gider için çalışırız. Satış bütçesi yönetimi bu yüzden diğer bütçeleri yani ham madde için ayrılan bütçeyi, çalışanlar için ayrılan bütçeyi, stok için ayrılan bütçeyi, lojistik için ayrılan bütçeyi, üretim için ayrılan bütçeyi, yatırım için ayrılan bütçeyi doğrudan veya dolaylı şekilde etkiler.
Satış Bütçesi Yönetimi Nasıl Planlanmalı?
Birinci adım: Satış bütçesinden beklentimiz nedir bunu belirlemeliyiz. Bunun için satış ile ilgili raporları, satış bütçesi ile eş değer çalışan bütçeleri ve fiili sistemi belirlemeliyiz.
İkinci adım: Satış bütçesi yapımız nedir buna karar vermeliyiz. Satışı yapılan ürünler, bütçelememizi oluşturacak ürünler, müşteriler, ödeme yöntemi ve vergiler.
Üçüncü adım: Satış tahminimizde bulunmaktır. Yüzde yüz nokta atışı bir tahminde bulunmak kolay değildir fakat farklı yöntemleri vardır.
Dördüncü adım: Satış bütçesinin üst kurul tarafında düzenlemeleri yapılarak onaylanmasıdır.