Medikal Sektörü içerisinde çok fazla çeşitte ürün barındıran bir sektördür. Geniş ürün yelpazesi içerisinde hepimizin bildiği ürün olan bandajlar ve iğnelerden, nanoteknoloji ve hücre mühendisliği cihazları bulunmaktadır.
Tıbbi cihazları hastaneler, insanı etkileyen hastalıkları önlemek veya tedavi etmek, teşhis etmek için kullanırlar. Medikal Sektörü ülkeler için önemli sektörlerden biridir. Aksaması durumunda sağlık hizmetlerinde gecikmelere sebep olabilmektedir.
Medikal Sektörünün 2008 yılında ihracatı 178 milyon dolardır. 100’ün üstünde ülkeye ihracat yapılmaktadır. Bu sayı her geçen gün artarak devam etmektedir. Bu ülkelerin bazıları; Almanya, Azerbaycan, ABD, Fransa, Belçika… gelmektedir.
Medikal Sektörü ve ERP
ERP İçinde bulundukları sektör her ne kadar aynı da olmuş olsa işletmelerin ihtiyaçları farklıdır. Bu sebeple ERP yazılımları Medikal Sektöründe her alan ve işletmeye özel çözümler sunmaktadır.
Medikal sektörü üretim ve stok süreçlerinin en detaylı şekilde kontrol edilmesini gerektirmektedir. Medikal sektöründe yer alan işletmelerin başarıyı yakalamasında, satın alma süreçlerinin sağlıklı bir şekilde kontrol edilip, yönetilebilmesi sayılmaktadır.
Medikal Sektöründe ERP’nin Faydaları
İşletme içerisinde ERP sistemleri;
- Devlet kurumları ile entegre çalışılmasını,
- İdari yönetimin kolaylaştırılmasını,
- Kolayca bilgi edinebilme ve analiz imkânı verilmesini,
- Performans değerlendirmesi yapılıp, raporlama kolaylığı sunulmasını,
- Maliyetler de azalmanın sağlanmasını,
- Mevcut kaynakların en doğru ve etkin şekilde kullanılmasını,
- Verimliliğin arttırılmasını,
- Diğer departmanlar ile entegrasyonun sağlanmasını,
- Gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasını,
- Kolay ulaşım imkânı verilmesini,
- Set olarak ürünlerin üretilmesinin kolaylaştırılmasını,
- Eksik parçalar ile satışların engellenmesini,
- İnsan hatalarından dolayı ortaya çıkan sorunların azaltılmasını sağlamaktadır.