Kimya Sektörü Nedir?
Geniş bir alanda ifade edebileceğimiz Kimya sektörü birçok alt sektörü kapsamaktadır. İnsanlık için büyük önem taşıyan bu sektörler çeşitli kimyasal hammadde ve tüketim malları üreten firmalardan oluşmaktadır.
Kimya Sanayi Alt Sektörleri:
- İlaç
- Boya
- Gübre
- Sabun-Deterjan-Kozmetik
- Petrol Kimya
- Tarım İlaçları
- Lpg
- Sınai Gazlar
- Sentetik Elyaf
- Meşrubat
- Tekstil Kimyasalları
- Aşındırıcılar
- Yapıştırıcılar
- Yalıtım
Türk Kimya Endüstrisi’nde faailiyet gösteren firmalar büyüklük ve sermaye kaynakları gibi niteliklere göre değişiklik göstermektedir. Bazıları küçük ve orta ölçekli şirketler olmakla birlikte, büyük şirketler ve çok uluslu şirketler de faaliyet göstermektedir.
Kimya sanayiyi ithalat ve ihracat bakımından değerlendirmek gerekirse ithalat ağırlıklı bir sektördür. İşlenen hammaddenin yüzde 70 gibi büyük bir kısmı ithal ediliyor. Geri kalan yüzde 30’luk kısım ise yerli üretim ile karşılanmaktadır. Plastik üretimi için ana girdi petrol kimya sektöründen gelmektedir. Petrol kimya sektörü büyük, sermaye ve teknoloji ile sıkı ilişkili bir sektördür. Petrol ve petrol ürünleri, deterjan, sabun, ilaç kimyasalları ve boyaları üreten kimya şirketlerinin çoğu Marmara bölgesinin üç ana sanayi kenti olan İstanbul, Kocaeli ve Sakarya’da bulunmaktadır. Gübre ve petrol ürünleri firmalarının çoğu Akdeniz’de yerleşik olmakla birlikte, Akdeniz’in ana hammaddeleri arasında meşrubat gibi önemli üretim merkezleri de bulunmaktadır. Ancak yerli plastik hammadde üretimi plastik sektörü için yetersiz kalıyor, deterjan, sabun ve doğal kauçuk gibi sektörlerde hammaddeye dışa bağımlılık sektörün gelişmesine büyük engel teşkil ediyor.
Kimya Sektörü ve ERP
Çoklu ürün yelpazesine sahip kimya sektörü birçok sektörün hammadde ihtiyacını karşılamaktadır. Talepleri yetiştirmek ve verimliliği üst safhalarda tutmak her sektörde olduğu gibi bu sektörde de hayati önem taşır. Öyle ki üretim ve tüketim noktaları arasında yer alan süreçlerin koordine edilmesi ve yönetilmesi ürün çeşitliliği konusunda zengin olan kimya sektörü için önem arz etmektedir.
Küresel rekabet ortamında yarış içerisinde olan firmalar kaynaklarının verimli ve etkin kullanımı ile avantaj elde etmektedirler. Bunun için iş süreçlerinin bütünleşik kullanımına olanak sağlayan ERP yazılımlarını tercih edilmektedir. Birçok modülü içinde bulunduran bu yazılımlar iş süreçlerinin yönetimi ve koordinasyonunda büyük kolaylık sağlamaktadır.
Satış, satın alma, stok yönetimi, muhasebe vb. iş operasyonlarına ERP ile çok rahat ve hızlı bir şekilde ulaşılabilir. Bu süreçler arasındaki veri alışverişi ile birlikte raporlamalara da olanak tanınarak verimlilikteki beklentiler ve maliyetlerdeki tasarruflar sağlanabilecektir. Bu durum kimya sektörü içinde yer alan birçok sektöre ürün ve hizmet sunan firmalara rekabet avantajı sağlamaktadır.