Günümüzde artan sert rekabet ile birlikte, dinamik ve global pazarda işletmelerin faaliyetlerine devam edebilmesi için bilgiye olan ihtiyaçları artmakta. Bilginin sürekli ve düzenli bir akış içinde olması işletmeler için hayati bir önem taşımaktadır. İşletmeler bu rekabet ortamında elindeki teknolojiyi etkin kullanmalı ve dünya üzerindeki trendleri takip etmelidir.
World Class Manufacturing (WCM) Tarihsel Gelişimi
Dünya klasında üretim işletmelerin operasyonel süreçlerini yönetmek için ilk kez 1984 yılında Hayes ve Wheelwright tarafından önerilmiş ve Schonberger tarafından geliştirilmiş teknikler ve kavramlar kümesidir. 1980’li yıllardan sonra küresel çapta üstünlük elde etmek için rekabetçiliğin sürdürülmek istenmesi dünya klasında üretimin ortaya çıkışındaki temel nedendir. 2000’li yıllara kadar dünya klasında üretimin ağırlıklı olarak yalın üretim teknikleri üzerine kurulu olduğu görülür. 2000’li yıllarla beraber bazı küresel firmalar dünya klasında üretimi yeniden yorumlamış ve onu kendi ihtiyaçlarına göre özelleştirmiştir. Dünya klasında üretimin genel olarak otomobil sektörü tarafından sahiplenildiği görülmektedir.
WCM günümüze gelene kadar birçok evrim geçirmiştir. İlk çıktığı zamanda 1990’ların ortasına kadar klasik WCM olarak aktarabiliriz. Bu dönemde ağırlıklı olarak toplam kalite kontrol ve tam zamanlı üretim üzerinde durulmuştur. Fakat klasik dönemde yeterince esneklik ve çeviklik bulunmamaktadır. 2008 yılına takiben gerçekleşen WCM faaliyetleri modern WCM’yi oluşturur. Temel ve yönetimsel başlıklardan oluşur. Klasik WCM faaliyetlerine göre daha esnek ve başarılı bir yapıdır.
World Class Manufacturing (WCM) Nedir?
WCM (World Class Manufacturing – Dünya Klasında Üretim), üretim alanındaki standartları dünya klası seviyesine çıkartmak için hazırlanmış sistematik bir iyileştirme ve geliştirme yoludur. Kaynakları optimize eden ve performansı artıran metotlar bütünüdür. WCM ile üretim yeterliliklerini stratejik bir araç olarak kullanıp, global rekabetçi bir avantaj sağlayabilen bir uygulamadır.
WCM uygulamasını hayata geçiren işletmeler, endüstrinin küresel en iyi uygulamalarını sürekli olarak ortaya koyan ve müşterilerinin, tedarikçilerinin ve rakiplerinin performans yeteneklerini ve zayıflıklarını bilen ve buna durumlara göre hareket eden firmalardır.
WCM’nin temel odak noktaları
QC: Kalite – Üretim kalitesini dünya çapında en iyi seviyeye ulaştırmak.
SA: İş Güvenliği – İş kazalarını sıfırlamak.
CD: Maliyet – İsraf ve kayıpları azaltarak üretim maliyetlerini azaltmak ve verimliliği arttırmak.
LO: Teslimat – Müşteri beklentilerini göre teslimat akış süresini azaltmak.
ENV: Çevre – Çevre kazalarını sıfırlamak ve negatif çevresel etkileri azaltmak.
FI: İyileştirme – Sürekli iyileştirme faaliyetleri için metot ve araçların kullanılması.
AM: Üretim Alanı – Üretim alanında otonom aktiviteler için organizasyonun sağlanması.
PM: Bakım – Arıza kaybını ve bakım maliyetlerini sıfırlamak.
EEM: Ekipman Yönetimi – Sürecin tamamında kısa sürede kaliteli üretim.
PD: Çalışan Gelişimi – Kayıpları gören ve problem çözebilen çalışan yetiştirme.
WCM, mükemmel bir işletme olmak için yukarda belirtilen 10 temel odak noktasının bütünleşik bir şekilde içermektedir. Bu on temel odak noktası maliyeti, çevresel mükemmelliği, üretkenliği, müşterş memnuniyetini, güvenliği ve çalışan memnuniyetini üst seviyelerde tutmaya çalışarak işletmenin global pazarda rekabet avantajı sağlamasında yardımcı olmaktadır.
WCM’nin Yönetimsel Odak Nokataları
- Management Commitment (Yönetimin Bağlılığı)
- Routemap to WCM (WCM Yol Haritası)
- Clarity of Objectives (Hedeflerin Anlaşabilirliği)
- Allocation of Highly Qualified People To Model Areas (Model Alanlarda Yetenekli Çalışanlar)
- Commitment of The Organization (Tüm Organizasyonun Bağlılığı)
- Competence of The Organization Towards Improvement (Organizasyonun İyileştirme Yetkinliği)
- Time and Budget (Zaman ve Finansal Kaynaklar)
- Level of Detail (Ayrıntı Düzeyi)
- Level of Expansion (Yaygınlık Düzeyi)
- Motivation of Operators ( Çalışanların Motivasyonu)
WCM Puanlaması ve Değerlendirilmesi
Yapılan çalışmalar işletme haricinde bulunan uzmanlar işletmede gerçekleştirdiği incelemede temel ve yönetimsel konu başlıklarını 0 ile 5 puan aralığında değerlendirir. Toplamda işletmenin en fazla alabileceği puan ise 100 puandır. İşletmenin WCM düzeyinin belirlenmesinde belirli kategoriler vardır.
- 50 – 60 Puan: Bronz Seviye
- 60 – 70 Puan: Gümüş Seviye
- 70 – 80 Puan: Altın Seviye
- 85 ve Üzeri: World Class Manufacturing (Dünya Klasmanında Üretici)
Türkiye’de WCM
Türkiye’de bu alanda en çok çaba gösterip başarı elde eden firmaların başında TOFAŞ gelmektedir. TOFAŞ 2006 yılında Fiat’ın tüm fabrikalarında olduğu gibi WCM çalışmalarına başlamıştır. Tofaş’ın WCM’yi hızlı benimseyip faaliyetlerine başlamasıyla birlikte 2007 yılında bronz, 2009 yılında gümüş, 2013 yılında ise altın seviyeye ulaşmıştır. Her geçen yıl faaliyetlerinde iyileştirme yaparak çok yakında WCM üretimine ulaşmış olacaktır.