Ticaret Yapan Firmalar
Ticaret:kâr elde etmek amacıyla mal ve hizmetlerin alım satımının tamamını para birimi cinsinden ifade edilebilen tüm değerler olarak tanımlanabilir.
Ticareti bir zincir olarak düşünecek olursak bu zincirin üç unsuru vardır. Bunlar üreticiler, tüketiciler ve İkisi arasında bağlantıyı kuran aracılardır. Ticaret, ürünlerin üreticiden tüketiciye ulaşmasını sağlar. Kâr elde etmek için yapılır. Üreticiler ve tüketiciler her zaman yüz yüze görüşmeyebilir . Üreticiler ve tüketiciler arasındaki iletişimi köprü olarak nitelendirebileceğimiz aracılar yaparlar. Aracılar bu işi kâr gayesi ile yürütmektedirler .Kâr elde edilmediğinde ticarette yapılmaz. Ticaretin işlevi, fazla üretilen ürünleri ihtiyaç duyan kimselere ulaştırmaktır. Tüketicilerin ürünleri doğrudan üreticilerden satın alması genellikle zordur. Bunun için dağıtım sistemi kullanılır ve ürünler tüketicilere ulaştırılır. Ticaret yapan firmalar alım-satım yapan firmalar olarak da ifade edilir.
Ticaret şirketlerinin belli başlı hakları vardır.Ve bu haklar 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile korunmaktadır.Bu kanuna göre;
- Ticaret şirketi; kolektif, limited ortaklık, hisse senedi, limited ve kooperatif şirketlerinden oluşur.
- Anonim şirketler, limited şirketler ve limited ortaklıklar sermaye şirketleri olarak kabul edilir.
- Alım satım şirketleri(Ticaret Şirketleri) Türk Medeni Kanunu’nun 48. maddesi çerçevesinde tüm haklardan yararlanabilir ve borç alabilir. Bu konudaki yasal istisnayı saklı tutmalıdırlar.
- Bir şirket başka bir şirketi devralırsa, teknik terimle ifade edecek olursak “satın alma yoluyla birleşme” veya yeni bir şirket oluşturmak için bir araya getirilerek birleştirilebilir.
Ticaretin Türleri
- Perakende ticaret: “Perakende” terimi, ademi merkeziyetçilik anlamına gelir. Perakendeci, az sayıda mal satan kişidir. Perakende ticaret, malların tüketicilere doğrudan satışıdır.Temel özelliği, tüketim veya tüketiciler tarafından kullanılmak üzere mal satmaktır.
- Toptan ticaret: toptancılar; üreticiler ve perakendeciler arasında (depolama, nakliye, dağıtım vb.) Aracılık yapan büyük işletmelerdir. Toptancı, üreticiden satın aldığı büyük miktardaki malları perakendeciye dağıtan sistemde aracı görevi görür. Çoğu perakendeci, ürünleri üreticilerden veya toptancılardan satın alır.
- Dış ticaret: Ülkeler arasındaki ticarete dış (uluslararası) ticaret denir. Ülkeler ihtiyaç duydukları tüm malları üretemezler. Ülkede büyük miktarlarda üretilmeyen mallar dış ticaret yoluyla elde edilmektedir. Örneğin ülkemizde pamuk, fındık ve krom üretimi yeterli ama yağ üretimi yeterli değil. Bu nedenle başka ülkelerden petrol alıyoruz. Dış ticaret ödemelerinde uluslararası kabul görmüş yabancı para birimleri kullanılmaktadır. Dış ticaret bazı durumlarda takas ticaret yöntemleriyle gerçekleştirilebilir. Dış ticaret açısından ülkeler arasında belli bir mesafe vardır; ürünlerin nakliyesi, teslimi ve ödenmesi gibi pek çok riski de beraberinde getirir.
İki tür dış ticaret vardır:
- İhracat: yurt içinde üretilen malların diğer ülkelere satışıdır.
- İthalat: yurt dışından mal alımı işidir.
Ticaret Yapan Firmalar ve ERP
Ticaret şirketlerinin karşılaştığı en önemli sorunlardan biri karlılık ve maliyetin hesaplanmasıdır. Maliyet ve karlılık, etkin envanter yönetiminin sağlanması, tedarik zincirinin doğru yönetilmesi, ekip ve diğer departmanlarla entegrasyonun sağlanması ve rekabet gücünü ve dolayısıyla şirketin başarısını belirleyen tüm bu süreçlerin sonuçlarını yansıtması gibi talep merkezidir.
ERP yazılımları ile ticaret şirketleri kârlarını doğru hesaplayabilir ve sürdürebilirliklerini devam ettirebilir. ERP yazılımlarının sağladığı doğru kâr hesaplamaları, alım satım yapan firmaların uygun planlar yapmasını sağlar. Kurumsal kaynak planlaması yazılımları ,pazara daha rekabetçi bir fiyatla girmek isteyen firmaların birincil hedefleri olan karlılığı doğru hesaplandığı için işletmelerin daha çok satış yapabilmelerine yardımcı olur. Ayrıca envanter yönetiminde hızlı tedarik zinciri yönetimi sayesinde envanterin kâr olarak değerlendirilmesine olanak tanımaktadır. ERP yazılımı, gerekli entegrasyon ile satış ekibinin doğru bir şekilde yönetilmesini sağlamanın yanında, ticaret şirketinin ithalat ve ihracat süreci için de etkili bir araç sağlar.
Gümrük işlemleri yönetimi sayesinde ithalat ve ihracat işlemleri kapsamındaki tüm gümrük işlemlerini takip edebilir, detaylı gümrük bazlı süreç ve işlemleri gerçek zamanlı olarak raporlayabilirsiniz. Tekliften siparişe, çeki listesinden irsaliyeye, proforma faturadan ana faturaya ihracat işlemine ait tüm evrakları toplayarak, çeşitli işlemleri tek ekranda kolayca yönetmenizi ve operasyonlarla ilgili dosyaları dışa aktarmanızı sağlar. “İçe aktarma işlemi” ile ithalata ait tüm belgeleri sınıflandırabilir ve tek bir ekranda dosyalara, fiyat tekliflerine, siparişlere, gümrüklere ve faturalara göre baştan sona tüm ithalat adımlarını kolayca işleyebilirsiniz. Maliyet tahsis işlemlerini dağıtmak için malların ağırlığı ve miktarı gibi farklı faktörleri kullanabilirsiniz.