Firmaların üretim yapabilmek veya olası bir kriz anında ortaya çıkabilecek ihtiyaçları karşılamak için bünyelerinde bulundurdukları mamul, yarı mamul ve hammaddelere stok denir. Ürün depolama olarak da ifade edilir.
Günümüzde şirketler piyasa koşullarını göz önünde bulundurup fiyatları düşürerek kârı en üst düzeyde tutmak için etkin stok yönetimine ve gerekli uygulamaların kullanımına dikkat etmektedir. Bu değişimleri yönetmenin zor olduğu değişen rekabet koşulları karşısında üretim tek başına yeterli değildir. Kalite, hız, maliyet, verimlilik ve müşteri memnuniyeti gibi faktörlerde büyük önem taşımaktadır. Bu faktörlerin stresi altında, şirketler iş operasyonlarını iyileştirmek için daha fazla bilgiye ve iletişime ihtiyaç duyarlar. Bu bağlamda teknolojinin getirilerinden yararlanmak sektörde rekabet avantajı sağlamada etkin rol oynar.
İşletme içinde oluşabilecek bir sorundan ötürü üretim açığını kapatmak için hayat kurtarıcı durumunda olan stoklar ayrıca önemli maliyet kalemlerindendir. Bu ürünlerin kontrolü ve takibi düzenli bir şekilde yapılmadığında hem firmada bulundukları için hem de ihtiyaç anında ulaşılmayıp üretim aksadığından büyük maliyetlere neden olmaktadır. Bu bağlamda stok yönetimi dikkat ve özen gerektirmektedir.