Üretim Planlamasının Temel İlkeleri
Herhangi bir organizasyon için planlama, Üretim sürecinin omurgasını oluşturur. Üretimlerin planlanması, organizasyonların mevcut durumu daha iyi anlamalarına yardımcı olur.
Üretim Planlama ve Kontrol, bir yandan Üretim sisteminin içi ile dışı (piyasa) arasındaki uyumu sağlarken, diğer taraftan da ürünün istenen zamanda, istenilen miktarda ve en düşük maliyetle yapılmasını gerçekleştirmeye çalışır. Üretim Planlama;
- Ne yapılacak
- Ne kadar yapılacak
- Ne zaman yapılacak
- Nerede yapılacak
sorularının cevaplarını vermeye yöneliktir.
‘Üretim Planlaması, herhangi bir Üretim sürecinin özünü temsil eder. Amacı, Üretim süresini ve maliyetlerini en aza indirgemek, kaynakları verimli bir şekilde düzenlemek ve işyerinde verimliliği en üst düzeye çıkarmaktır.’
Üretim Planlamasının bazı aşamaları vardır. Gelin bunları daha detaylı inceleyelim.
- Küçük ölçekli Üretim: Bir şirketin daha küçük gruplar halinde ve talebe göre mal üretmesinin yanında harcanan zaman ve maliyetin azaltılmasını sağlar.
- Müşteri talebi: Kaynakları doğru bir şekilde atayabilmeniz içinne kadar Üretim yapacağınızı bilmek zorundasınız. Üretim Planlaması ile talepteki değişimlere en verimli şekilde cevap verilmesi sağlanır.
- Malzemeler: Hedeflenen Üretimin gerçekleştirilebilmesi için gereken malzeme mevcudiyeti sağlanmalıdır. En verimli Üretim Planlaması, malzemeleri minimum düzeyde standart envanter olarak tutandır.
- Çalışanları güçlendirmek: Bir işgücünü küçük ekiplere bölüp, bu ekiplere liderler atanmasıyla çalışanlar arasında bütünlük sağlanarak Üretim sürecindeki gecikmelerin önüne geçilmeye çalışılır. Bu da firmanızdaki verimliliği arttırır.
- İşgücü: İşgücünü iyi planlayabilmek, işi yapmak için gereken çalışan sayısını doğru tahmin etmeyi gerektirir. En yüksek verim, işgücü kapasitesinin ekipman kapasitesine denkleştirilmesiyle sağlanır.
- Süreçler: Üretim Planlamasını etkin kılınması, tüm prosesin verimli ve güvenli çalışmasını sürdürülebilir hale getirilmesiyle olur.
- Kontroller: Üretim Planlama evresinin son aşaması olan kontroller uygulandığında, Üretimi istenen seviyeye döndürmek için olası düzeltici önlemleri almayı sağlar.
Bu aşamalardan sonra Üretim planını müşteriye doğru bir şekilde aktarılması gerekir. Tüm temel gereksinimlere cevap verecek, kullanıcı dostu, basit ama güçlü bir modül sağlamak için en iyi alternatifler üzerinde çalışacak bir ekiple müşteri memnuniyeti de sağlanarak başarılı bir Üretim Planlaması gerçekleştirilmiş olur.