Teknolojideki gelişmeler ve değişim birçok sektörü ve bu sektörlerde hizmet veren kurumları, kurum içindeki süreçleri ve kullanılan materyalleri de hızla etkisi altına alarak bu değişim rüzgarına göre şekillendirmektedir .Bu gelişmelerin beraberinde bir çok işlem elektronik ortama taşınarak bir elektronik dönüşüm sürecini başlatmıştır.
Dönüşüm süreci 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile muhasebe ve vergi alanında da zorunlu hale gelmiştir. Mali işlerin dijital ortama taşınmasıyla birlikte e-fatura, e-mutabakat, e-arşiv, e-irsaliye, e-gider pusulası, e-bilet, e-dekont gibi elektronik belgeler ve e-defter uygulamaları muhasebe sürecinin işleyişini önemli ölçüde değiştirerek geleneksel muhasebe anlayışındaki kağıt üzerindeki işlemlerin elektronik ortama taşınması olarak ifade edilebilir. Değişim sürecinde ilgili meslek gruplarını ve şirketleri bu yeni dönemle yüzleşmeye hazırlamak için, standartları ve altyapıyı oluşturmanın yanı sıra bilgilendirme ve eğitim uygulamaları gerekmektedir.
E-Muhasebe Uygulamaları
E-Fatura: Müşterinin satılan mal ve hizmetler için borç aldığı tutarı belirtmek için hizmet satan veya sağlayan kişinin müşteriye elektronik olarak verilen bir ticari belgedir.
E-Arşiv:Yapılan alışverişler sonrası oldukça fazla faturalar oluşmaktadır.Bu faturaların kanuni süreler ve kurallar neticesinde arşvilendiği ve saklandığı elektronik araçlardır.
E-Defter:Türk Vergi Usul Kanunu ve Ticaret Kanunu hükümlerine göre saklanarak, Gelir İşleri Başkanlığı tarafından ilan edilen özellik ve kurallara uygun olarak elektronik kayıt sistemi ile oluşturulan. Bastırılmadan kaydedilen, kaynağın bütünlüğünü ve doğruluğunu sağlamak ve ilgili taraflar huzurunda kanıt aracı olarak kullanılabilen bir dizi yasal ve teknik düzenlemedir.
E-Muhasebe
Teknoloji ve dönüşümler firmalar için akıllı uygulamaları zorunlu hale getirmiştir. ERP yazılımları geleneksel muhasebe sistemindeki kağıt üzerinde yapılan tüm işlemlerin neredeyse hatasız ve kanunlar nezdinde belirlenen kurallar çerçevesinde dijital ortamda yapılmasına olanak tanır. İşletmeler için faturaların tutulması, kurumlar arası kolay bir şekilde gönderilmesi ve bunların arşivlenmesinde hem kolaylık hem de pratiklik sağlayıp zamandan tasarruflar elde edilerek verimli bir süreç imkanı sunar.
E-Mutabakat çözümleri ile alacak verecek işlemleri güvenli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmekte. ERP e-defter modülü ile muhasebe işlemleri pratik bir iş olmakla birlikte oluşabilecek bir anlaşmazlık durumunda kolay ulaşılabilir bir kanıt niteliğindedir. Dijital mali süreçler muhasebe-finans birimdeki kişilerin hem teknolojik olarak kendilerini geliştirmeleri hemd e iş yüklerini azaltmakta fazlasıyla yardımcı olmaktadır.