İşletmeler için en önemli süreç üretimdir. Üretim sürecinden itibaren işletmeler kâr elde etmeye başlarlar. Üretim sürecini iyi ve dikkatli bir şekilde kontrol edemeyen işletmeler zarara uğrama olasılıkları yüksektir. Üretim sürecini en verimli şekilde kontrol edebilmek için üretim takibi yapılmalıdır.
Üretimin Amacı
Üretimin amacı, mevcut olan kaynakları en verimli ve etkin bir biçimde kullanarak, ihtiyaç duyulan mal ve hizmetleri üretmektir. Üretim; toprak, deniz ve atmosferden elde edilen işlenmemiş ya da temel kaynakları tüketici için doğru zamanda, doğru yerde ve tüketici ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde işleme sürecidir.
Üretim Takibi ve ERP
Üretim takibi süreci için entegre ERP sistemleri bu faaliyetleri baştan sona kadar tek bir sistem üzerinden kontrol etme imkânı sağlar. Bu sayede işletmeler kolaylıkla bu süreçlerini takip edip, gerekli aksiyonları alabilirler. Entegre ERP sistemleri sayesinde üretim takibi yapılarak, fazla maliyetlerin önüne geçilebilmektedir. Aynı zamanda işletme süreçlerinin iyice planlanması sağlanarak verim ve kârlılık üst seviyelere çıkarılabilmektedir.
ERP’nin Üretim Takibine Faydaları
- Üretimde kullanılacak kaynakların verimli ve maksimum fayda ile kullanılması sağlanır.
- Stokların planlamasını sağlayarak oluşabilecek stok maliyetlerinin önüne geçilebilir.
- Piyasada ki talebe göre üretim yapılmasını sağlar.
- Üretim süreçlerinden kaynaklı oluşabilecek maliyetleri azaltır.
- İşletme kaynaklarının kullanım amaçları doğrultusunda kullanılıp, kullanılmadığı görülebilir.
- Piyasa içinde işletmelerin rekabetini arttırır.
- İşletmenin en minimum maliyet ile çalışmasını sağlamak için bünyesinde bulunan malzeme ve çalışan sayısının azami düzeyde tutulması sağlanır.
Üretim Takibi ve ERP Özellikleri
Entegre ERP sistemi sayesinde üretim takibi yapılabilmesi için gerekli imkânlar işletmelere sunulmaktadır. Bu imkânlar için işletmelerin faaliyet alanları incelenmekte ve ona göre ERP sistemi uyarlanmaktadır. Genel olarak üretim yapan çoğu işletme için aşağıdaki süreçler bulunmaktadır;
- Ürünlerin Barkodlanması
- Raporlama
- Üretim Süreci İçin Tahminleme
- Üretim Süreci İçin Gerekli Uyarılar