Plastik Sektörü Nedir
Plastik Sektörü, 19.yüzyıl içerisinde demir çelik sektörü dünya ekonomisi için ne ise 20.yüzyıldan günümüze kadar da dünya ekonomisinde aynı rolü üstlenmiştir. Bu rolün başlıca sebepleri arasında hem ara mal olma hem de tüketim de rahatlıkla kullanılabilmesinden kaynaklıdır. Plastik malzemesinin dayanıklı olması ve de süreçlerde kolayca şekillendirilebilmesi tercih edilme sebebi olmuştur. Hem vazgeçilmez girdi olarak kabul edilmiş hem de nihai ürün olması sağlanmıştır.
Günümüzde artan kentleşme ve orta düzey tüketim kalıpları içinde görülen artış plastiğe olan gereksinimi her an arttırmaktadır.
Türkiye’de Plastik Sektörünün Boyutu
İhtiyaç alanlarında görülen artışlardan dolayı hızla kullanım alanlarında artış yaşanan Plastik, diğer malzemelere nazaran 21. Yüzyılda daha çok tercih edilir olmuştur. Ülkemizde son 10 yıllık periyot da Plastik Sektöründe ki büyüme %10 olmuştur. 2016 yılı içerisinde Plastik işleme kapasitesinde artış yaşanmış ve bu kapasite 9 milyon ton olmuştur. Dünya ortalaması ile bu rakamlar karşılaştırıldığı zaman, Türkiye’nin dünya ortalaması üzerinde kaldığı görülmektedir.
Dünyada Plastik Sektörü için yapılacak sıralama da Türkiye 6.sırada bulunmaktadır. Avrupa’da ise 2.sırada yer alır. Yapılan araştırmalar neticesinde Türkiye, Plastik Sektöründe yılda 2 milyar dolar ihracat fazlası vermektedir. Bu durum ülkemiz açısından çok olumlu bir durumdur. Üretimi yapılan plastik miktarının büyük bir bölümü ülke içerisinde tüketilmektedir. 2017 yılı içerisinde üretilen bütün plastik malzemelerin sadece %17 si yurtdışına ihraç edilmiştir.
Plastik Kullanım Alanları
- Ambalaj
- Yapı/İnşaat
- Ulaşım
- Sağlık
- Elektrik
- Tarım
- Spor başlıca kullanım alanlarıdır.
Plastik Sektörünün Zayıf Yönleri
- Hammaddeye ulaşım ve hammadde miktarı
- Teknolojik imkânlar
- Altyapısal imkânlar
- Doğru yapılmayan planlama
Plastik Sektörünün Güçlü Yönleri
- Pazar içerisinde ki geniş potansiyeli
- Ülkemizin coğrafi konumu
- Sektör yapısının güçlü oluşturulmuş olması
- İşgücü imkânı
Plastik Sektörünün Fırsatları
- Ülkemizde bulunan genç nüfusun fazla olması
- Plastik Sektöründe oluşan hızlı gelişme
- Türkiye’nin coğrafik konumu
- Sektör yapısı içerisindeki değişim imkânları
Plastik Sektörünün Tehditleri
- Hammaddeye olan ihtiyaç
- Türkiye Devletinin Plastik Sektörüne yönelik bir politikasının bulunmaması
- Zayıf devlet kontrolü
Plastik Sektörü ve ERP
Avrupa ülkeleri ve dünya ülkeleri arasında güçlü bir konumda bulunan Türkiye Plastik Sektörü, son yıllarda ki başarılı bir yükseliş göstermektedir. Bu yükselişi planlı ve sürdürülebilir bir şekilde devam etmesi için hammaddelerin temin edilmesinde, katma değeri yüksek kabul edilen ürünlerin üretiminde verimliliğin arttırılması gerekmektedir. Plastik Sektöründe, ürün geliştirme faaliyetleri dışında üretilen ürünlerin zamanında teslim edilmesi, servis hizmeti gibi süreçlerin de başarılı bir şekilde yönetilebilmesi önem kazanmaktadır.
Türkiye’nin bulunduğu coğrafi konum sayesinde Plastik Sektörü geniş bir pazar alanına ve avantajına sahiptir. Plastik Sektörünün günümüzde hızla değişen dünya standartlarına yetişebilmek, uyum sağlayabilmek ve üretim ile teslimat süreçlerinde esnek davranmak gibi becerilere sahip olması gerekmektedir. İşletmelerin kendi aralarında olan iletişimin yeterli olmadığı durumlar göz önüne alınarak, işletmelerin kendi aralarında iş birliği sağlayamaması ve elde bulunan kaynakların israf edilmesi ayrıca uluslararası kabul gören standartlara uyulamaması gibi problemler Sektör içerisinde rekabeti engellemektedir.
Plastik Sektöründe üretim yapan işletmelerin, süreçlerini entegre bir şeklide yönetmesini ve kaynaklarını verimli kullanabilmesini sağlayan ERP Sistemlerine ihtiyaçları vardır. Bu işletmelerin ERP Sistemleri sayesinde; verimli ve hata olmadan stoklarını kontrol edebilmelerini, hızlı bir şekilde satış siparişlerini görebilmelerini, satın alma faaliyetlerini ve ödeme faaliyetlerini tek bir entegre sistem üzerinden yapabilmeleri mümkündür. Bu sayede zamanında süreçleri yönetebilecek ve kaynak israfını engelleyerek, aynı zamanda müşteri memnuniyetini de arttıracaklardır. Teslimata çıkan veya sevk edilen ürünlerin anlık olarak takibini işletme, ERP Sistemleri üzerinden yapabilmektedir. Tedarikçi işletmeler ile açılan siparişlerin, faturaların ve yapılan ödemelerin takibi entegre tek bir ERP Sistemi üzerinden yapılabilmektedir. Bu sayede işletmeler süreçlerinin ve işletmenin verimliliğini arttırmış, kârlılıklarını da daha fazlar arttırmış olurlar.