Teknoloji gelişiyor ve beraberinde hayat değişiyor. Üretim yöntemleri, kendi kişisel alışkanlıklarımız dahi bu yönde şekilleniyor. Her şey bu kadar değişirken yerini hiçbir zaman değiştirmeyecek bir varlık var ki o da kesinlikle insandır. Öyle ki, teknoloji ve sanayinin entegre olduğu Endüstri 4.0 çağında bile insan faktörü ve gücü vazgeçilmez bir kaynaktı. Odağında insan olan 5. teknoloji devrimi olarak ifade edebileceğimiz Toplum 5.0 Felsefesi de bunun güzel bir örneğidir.
Sektör fark etmeksizin pazarda yer alan her firma için insan başroldür. Bu yüzden işletmeler ürün ve hizmet sağlamak ve bunları sürdürebilmek için kaynaklara ihtiyaç duymaktadır. Kaynakların verimli kullanımı ile istenilen başarı ve tasarruflar sağlanmış olur. Bu kaynaklardan önemli bir yere sahip olanlardan birisi de insan kaynağıdır. Peki insan kaynaklarını işletmeler bazında tanımlamak gerekirse nasıl ifade edebiliriz?
İnsan kaynakları – Basit olarak düşünmek gerekirse, işletmelerin ürün ve hizmet sunmaları için ihtiyaç duyduğu kaynaktır. Başka bir deyişle, kurumdaki insan ve insana dair yapılan faaliyetlerle ilgilenen birimdir. Ayrıca kurum içerisindeki planlayıcı bölüm olarak da ifade etmemiz mümkündür.
İnsan Kaynakları Nelerden Sorumludur?
Kurum için etkili bir birim olan insan kaynakları departmanının birçok önemli görevi vardır. Bu görevler yerine getirilerek mevcut veya var olacak sistemin sürdürülebilirliği hedeflenir. Şimdi bu hedeflerden bazılarına değinelim.
- İşletmeye dahil olacak çalışanların seçiminin yapılması ve alınması,
- Var olan çalışanların mevcut işlerinden terfisinin yönetilmesi ve işten çıkarma süreçlerinin planlanması,
- Çalışanlar için faydalı olacak programların planlanması,
- Çalışanların eğitilmesi ve geliştirilmesi,
- Çalışanların motive olması için gerekli çalışmalar düzenlenmesi,
- İşletme için ileriye dönük stratejik planlar yapılması ve iş gücünün verimli kullanımının sağlanması,
- Çalışanların çalışma performanslarının değerlendirilmesi ve ölçülmesi,
- İşletme içinde yer alan yönetim birimleri (üst yönetim, orta yönetim ve alt yönetim) arasındaki ilişkiyi sağlayarak oluşabilecek problemlere çözümlerin bulunması,
- Çalışan ücretlerinin adil bir şekilde belirlenmesi ve yönetilmesi.
şeklinde sıralanabilir.
İnsan Kaynaklarında Yer Alan Pozisyonlar Nelerdir?
- İnsan Kaynakları Müdürü
- İş Geliştirme Uzmanı
- İşe Alım Müdürü
- Çalışan Mutluluğu Yöneticisi
- İlişki Yönetimi Sorumlusu
- Takım Başarısı Sorumlusu