ERP Sistemini Öğrenmek Zor Mu?
ERP öğrenmek diye bir kavramın olmadığını bilmek gerekir. ERP, ERP sistemleri ile kullanılır ve ERP sistemleri yazılım firmalarını oluşturur. Her ERP sisteminin içeriği farklıdır. Bu anlamda ERP‘yi bilmek mümkün olup, her ERP sistemini öğrenmek mümkün değildir.
ERP sistemleri günümüzde işletmeler için vazgeçilmez sistemlerdir. İşletmelerin tüm süreçlerini entegre hale getirerek onlara rekabet ve verimlilik sunmaktadır. Geçmiş zamanlarda bu sistemler ile kolayca yapılan işlemler, daha zor ve karmaşık bir şekilde yapılırdı. Uzun işlemler ve kayıt gerektiren süreçlerde insan hatasına bağlı olarak problem ortaya çıkmakta ve bu sebeple işletmeler zarara uğramaktadır. Bu karmaşıklığın önüne geçebilmek için de ERP sistemleri ortaya çıkmıştır. ERP sistemlerine bakmadan önde ERP ne demektir onu birlikte inceleyelim.
ERP Nedir
Açılımı “Enterprise Resource Planning” ve Türkçe karşılığı “Kurumsal Kaynak Planlaması” olan ERP, işletmelerin tüm veri ve süreçlerini tek bir yerde entegre hale getirmeyi planlayan bir olgudur. ERP aslında bir kavramdır. İşletmelerin süreçlerinde düzenleyici ve kolaylık sağlayıcı sistemlerin fikridir, anlamıdır.
ERP, işletmeler de bulunan mal ve hizmet üretimini sağlamak için gerekli olan kaynakların tam ve verimli şekilde kullanılacağını belirleyen, bunu anlamlandıran bir kavramdır. ERP kavramı, işletmeleri piyasada tutundurmak için veya piyasada devamlılıklarını sağlamak için gereken ihtiyaçları belirleyen ve bu ihtiyaçlara yönelik çözümleri üreten kavramdır.
ERP Sistemleri Nedir
ERP sistemleri işletmelerin kaynaklarını, süreçlerini ve imkânlarını bir araya getirerek yani entegre ederek, bunların verimli, kolay ve hızlı şekilde çalışmasını sağlayan sistemlerdir. ERP sistemleri sayesinde işletmeler kaynaklarını nasıl harcayacaklarını görür, karmaşık iş süreçlerini kontrol edebilir. Bu sayede piyasa da rekabet içinde bulunabilir.
ERP sistemleri, çalışabilmek için bilgisayarlardan çeşitli donanımları kullanır. ERP sistemleri işletmeler için aslında bir veri tabanı olarak da kabul edilebilir. ERP Sistemleri, işletme içerisinde kaynakların alınmasından, üretim süreçlerine ve nihai ürünlerin müşteriye teslimine kadar tüm adımları izleyebilir, yönetebilir, kontrol edebilir.
ERP sistemleri, işletmelere çok büyük faydalar sağlar. Örneğin, maliyetlerde azalma, verimlilik de artış gibi birçok konuda işletmelere çok hızlı ve doğru kararlar alabilmelerine yardımcı olur. ERP sistemlerinde en önemli hedefi olarak; işletmenin tüm süreçlerinde elde ettiği verileri tek yerde bir araya getirerek, bu verilerden en doğru kararları ortaya koymak için anlamlı sonuçlar, çıktılar elde etmektir diyebiliriz.
ERP Sistemleri İşletmeler Tarafından Neden Kullanılmalıdır
- İşletme içindeki tüm süreçleri entegre eder.
- Tek bir sistem üzerinden süreçlerin kontrolünü sağlar.
- İşletmeye gerektiği zamanlarda raporlar sunar.
- Gerçek zamanlı olarak verileri sisteme işler.
- Stratejik kararlarda işletmeyi doğru bilgiler ile yönlendirir.
- Verilere daha hızlı ve kolay şekilde ulaşmayı sağlar.
- Maliyetleri azaltır.
- İşletme içindeki verimi arttırır.
- Müşterilere hızlı ve doğru geri dönüşler ile bilgilendirme yapar.
- Teslim sürelerinde ki gecikmeleri aza indirerek müşteri memnuniyeti sağlar.
- Çalışan insanların yapabilecekleri hataları ortadan kaldırarak olası zararları önler.
ERP Neden Öğrenilmez?
ERP yukarıda da bahsettiğim gibi bir kavramdır. ERP sistemleri ise bu kavramın belirttiği hususları gerçekleştirmek için piyasaya çıkmış yazılımlardır. ERP öğreniyorum demek aslında yanlıştır çünkü ERP değil, ERP sistemleri öğrenilir.
Bu dünya çapında genel bir hatadır. ERP kavramını ERP sistemi ile karıştırmak. ERP dendiğinde insanların aklına gelen ilk şey ERP yazılımları olmaktadır.