B2B İngilizce “Business to Business” kelime kısaltmasıdır. Türkçede işletmeden işletmeye veya şirketten şirkete olarak tanımlanmaktadır. Genel anlamda B2B işletmeler arası, bir işletmenin diğeriyle ticari işlem yaptığı bir durumdur. Hem geleneksel ticarette hem e-ticarette B2B işlemi gerçekleşmesinde son tüketici yoktur yani işlemler iki işletme arasında gerçekleşmelidir.
Günümüz ekosisteminde iletişim ve lojistik ağlarının büyük bir ivme kazanması ile şirketlerinde bir birine olan ticaretleri de artmış bulunmakta. Bir ürün üretiminde kullanılacak malzemelerin tedarikleri büyük ölçeklidir ve şirketlerin standartları doğrultusunda birbirlerini beslerler. B2B iş modelinde sadece hammadde tedariki değil operasyonel hizmetlerde olabilmektedir. İşletmeler yetersiz kaldıkları işletme içi operasyonlarda farklı firmalardan hizmet satın alabilmektedirler. Günümüzde baktığımızda neredeyse B2B uygulamayan işletme bulunmamaktadır.
B2B Önemi Nedir?
B2B faaliyetleri günümüzde farklı bir form da kazanmış oldu. İnternetin yayınlaşması ile birlikte firmalar firmaya olan ticaret pazarı büyüdü ve firmalar için büyük bir avantaj haline geldi. Çeşitli yazılımların kullanılması ile B2B faaliyetleri de firmalar için kolay ve takip edilmesi rahat bir iş modeli haline geldi.
Yatay ve Dikey B2B
Dikey B2B genellikle üretime veya işletmeye yöneliktir. Yukarı ve aşağı olmak üzere iki yöne ayrılabilir. Üreticiler veya ticari perakendeciler, üreticiler de dahil olmak üzere üst düzey tedarikçilerle tedarik ilişkisine sahip olabilir ve bir satış ilişkisi kurabilir.
Yatay B2B, ara ticaret piyasası için işlem modelidir. Genellikle ürünlere sahip olmayan ve ürünleri satmayan şirketleri içeren alıcı ve tedarikçi için bir ticaret fırsatı sağladığı için çeşitli endüstrilerin benzer işlemlerini tek bir yerde toplar. Sadece satıcıları ve alıcıları çevrimiçi olarak bir araya getiren bir modeldir.
B2B Avantajları
- Herhangi aracıya gerek kalmadan bilgiye ve ürüne ulaşma imkânı
- Ürünlerin pazara sürülmesi ve takibinin daha kolay gerçekleşmesi.
- Satın alma maliyetlerinin azalması
- İş süreçlerine göre uyumlu çalışma planının gerçekleştirilmesi.
- Ürün veya hizmet alımındaki sürelerin kısalması
B2B Faaliyetlerinde Dikkat Edilmesi Gereken Konular
B2B işlemleri gerçekleştirilirken en önemli konu ihtiyaçların kesin olarak belirlenmesidir. İhtiyaçların belirlenmesinin ardından tedarikçi firmalar gözden geçirilmeli ve en uygunu belirlenmelidir. Bu aşamada firmaların standartları, müşteri portföyü ve üretim kapasitesi dikkat edilmesi gereken konulardır.
B2B ve ERP
Bir ERP sistemi, veriye dayalı deneyimleri desteklemek için tek bir müşteri, sipariş ve envanter bilgisi kaynağı tutar. Finansallar, müşteriler, siparişler, envanter ve daha fazlasıyla ilgili kritik verileri tek bir yerde bir araya getirir. Kayıt sistemi olarak ERP platformu, işinizin her yönü hakkında doğru ve ayrıntılı bilgilere sahip olmalıdır. Modern bir teknoloji etkin bir ERP sisteminden elde edilen ayrıntılı verilerle şirketler, çevrimiçi olarak yenilikçi müşteri kazanımı ve elde tutma deneyimleri tasarlayabilir ve müşterilerine ihtiyaç duydukları hizmeti ve markalarını rakiplerinden farklılaştıracak tutarlı ve ilgili deneyimler sunabilirler.