İşletmenin tüm veri ve proseslerini tek bir noktada birleştiren ERP yazılımı, son yıllarda değişen bir çok kavram ile birlikte yeni bir boyut kazandı. Günümüz şartlarına tam uyumlu bir ERP yazılımı iş performansına oldukça büyük fayda sunmaktadır. ERP yazılımların iş performansına sağladığı fayda sektöre, firmaya ve kullanıcıya göre değişiklik göstermektedir.
Global ortamda işletmeler hızlı bir değişim ve yeni fırsatlarla karşı karşıya kalmaktadır. Sürekli değişim ortamında rekabette başarılı olmak, değişen şartları önceden tahmin edebilmek ve bu değişikliklere hızlı cevap verebilmek demektir. İşletmelerin başarılı olabilmesi için güçlü ve sağlam bir bilgi sistemine ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaç günümüzde ERP ile sağlanmaktadır.
Tek bir noktadan gerekli bilgiye ulaşma olanağı sağlayan ERP yazılımı, çalışanların günlük işlerini yönetmede sarf ettiği zamanı önemli ölçüde azaltmaktadır. İşletmenin zamandan sağladığı tasarruf iş performansına olumlu yönde etki etmektedir.
ERP yazılımı ile standartlaşan süreç üretkenliği ve etkinliği arttırır. İnsan müdahalesine gerek kalmadan işleyen sistem tutarlı sonuçları sürekli kılar. Elde edilen sonuçların tutarlılığı kaliteyi arttırmaktadır.
ERP, çalışanlar arasındaki iletişimi arttırmaktadır. ERP’nin sunduğu bütünsellik ile işbirliği iş performansını üst seviyeye taşımaktadır.
ERP yazılımı çözümlemeleri kolay ve IT çalışanlarından bağımsız hale getirir. Bütün halde merkezde toplanan verilerden kapsamlı raporlar ve analizler oluşturulur. Güncel raporlar ile geleceğe yönelik gerçekçi planlamalar yapılır.
İnsana bağlı hataları minimuma indirgeyen ERP ile müşterilere ürün ve hizmet sunumu çok daha efektif bir biçimde yapılır. Bu sayede müşterinin memnuniyeti artar.
ERP çözümü gerçekleştirmek, şirket çalışanlarının rutin rapor çalışmalarının azaltılmasını sağlar. Şirketin karar verme yetkisine sahip olanların işgücünü daha iyi bir biçimde anlamalarına yardımcı olur. Şirketin stratejik kararlar almasını ve iş performansını arttırmasını sağlar.
ERP farklı ülkelerden gelen taleplerin, birden fazla iş yerini kapsayan planlama ile yerelden ziyade bölgesel olarak ele alınması ve kapasite kullanımı ile talep arasında optimal denge kurulacak şekilde dağıtılmasına yardımcı olur.
ERP çözümü, işletmenin çeşitli işlemlerini saatlik bazda izlemelerini yardımcı olur. İşlem hızı ve entegre olan sistemler bütünü verimlilik ve karlılığı arttırır.
ERP yazılımı ile bilgi akışı tüm birimler arasında eş zamanlı olarak paylaşılmaktadır. Kaynakların eş zamanlı dağılımı güçlü bir kapasite oluşması ve doğru kararlar alınması açısından iş performansını olumu yönde etkilemektedir.
İş Performansı ve ERP
- • Maliyetlerin Düşmesi
- • Kaynakların Verimli Kullanılması
- •iş Sisteminin Basitleşmesi ile Hata Payının Azalması
- •Üretim Sisteminin Güçlenmesi
- • Stratejik Kararlarda İyileşme Sağlanması
- • Bilgilerin Merkezi Sistemde Toplanması
- • Birimler Arası Koordinasyonun Sağlanması
- • Maliyetlerin Düşmesi
- •iş Sisteminin Basitleşmesi ile Hata Payının Azalması
- •Üretim Sisteminin Güçlenmesi
- • Stratejik Kararlarda İyileşme Sağlanması
- • Bilgilerin Merkezi Sistemde Toplanması
- • Birimler Arası Koordinasyonun Sağlanması
ERP yazılımının iş performansı üzerindeki etkisini araştırırken işletmenin verimlilik, karlılık ve esneklik boyutları dikkate alınır.