Orta Ölçekli Firmalar ve ERP
Orta Ölçekli İşletme iki yüz elli kişiden az çalışanı bulunan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri kırk milyon Türk lirasını aşmayan firmalardır. KOSGEB’in (3624 Sayılı Kanun) tanımına göre ise Orta Ölçekli Sanayi 51- 150 işçi çalıştıran imalat sanayi işletmeleridir. Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler gerçek veya tüzel kişi olarak faaliyette bulunur. Gerçek kişi tarafından faaliyette bulunan işletmeler gelir vergisi mükellefi olarak vergilendirilir. Tüzel kişiler tarafından faaliyette bulunulması halinde ise kurumlar vergisi mükellefi olarak vergilendirilir.
KOBİ’ler değişen pazar koşullarına hızlı adapte olma yetenekleri, esnek yapıları, bölgesel kalkınma, istihdam sağlaması ve yeni iş olanakları sunması olumlu yönleri sebebiyle kalkınmada önemli bir etkendir. KOBİ’ler butik üretim yaparak firmalara ara mal sağlamakla tedarik zincirine olumlu katkıda bulunmaktadır. KOBİ’ler günümüzde, büyüyemediği için küçük kalmış firmalar algısını yıkıp ekonomik kalkınmada itici gücü olarak değerlendirilmekte ve ekonomilerin gelişme stratejilerinin önemli bir bölümünü kapsamaktadır
Sektörü fark etmeksizin Orta Ölçekli Firmalar doğru ve yerinde teknolojik entegrasyonlarla büyüme eğilimine geçebilir. Bu nedenle rakiplerinin önüne geçebilmek için klasik muhasebe işlemlerinden daha fazlasını yapan bir sisteme ihtiyaç duyarlar. Daha iyi plana ve organizasyona sahip bir olmak için Orta Ölçekli Firmalar ERP kullanmalıdır.
Ama özellikle ERP’ye ilk kez yatırım yapacak olan firmalar yeni bir ERP Yazılımı seçerken çok zorlanıyorlar. ERP Yazılımlarının kendilerine tam olarak ne kazandıracağı, ne gibi faydalar sağlayacağı konusunda yeterli bilgi sahibi olmayabiliyorlar. Bu şekilde yola çıkıldığında KOBİ’ler yaptıkları yatırımdan bekledikleri verimi alamıyor ya da daha proje hayata geçmeden vazgeçiyor. Bir yazılımı seçme sürecine giren KOBİ’lerin belli temel kriterleri dikkate alarak fayda maliyet analizi yapmaları gerekir. ERP Yazılımının şirketin tüm işlerini, departmanlarını ve faaliyetlerin, kapsayan bir proje olduğunun bilmeleri ve bunu göz önüne alarak gereksinim ve hedeflerine göre bir değerlendirme yapmaları önemlidir. Yapılacak ERP yatırımının tüm bu hedeflere uyum sağlayacak nitelikte ve işletme eylem planını gerçekleştirirken beklentilere ve güncel teknolojik gerekliliklere cevap verebilecek nitelikte olup olmadığının bilinmesi gerekir.
Anlaşma sağlanan ERP firmasın uygun bir çözüm sunması ile belirli modüller kullanarak daha planlı ilerleme imkanını yakalarlar. Bu modüller, muhasebe, stok, banka işlemleri ve satış gibi birçok departmanın faaliyetlerinin yönetimi olabilir. Aynı zamanda müşterinin özel isteğine göre de şekillendirilebilir. Orta Ölçekli işletmeler bu şekilde sektördeki rakiplerinin karşısında avantaj sağlayabilirler. Tek bir veri tabanı kullanmak işletmenin bütününde karmaşık bilgi akışını da önemli ölçüde kolaylaştırır, süreçlerin hızlanmasını ve bilgi güvenliğinin artmasını sağlar.
Orta Ölçekli Firmalarda gerçekleştirilecek bu büyüme planları uzun vadelidir ve çok daha kapsamlı şekilde gerçekleştirilecek iş çözümleriyle birlikte ilerleyen zamanlarda büyük ölçekli bir işletme konumuna ulaşma imkanı bulunmaktadır. Ayrıca Orta Ölçekli işletmeler için kullanılan sürdürülebilir ERP Yazılımları genellikle sınırlı bir bütçe ile kullanılır. Ayrıca, hayata geçirilecek fonksiyonlar, organizasyondaki problem noktalarına ve ihtiyaçlarına dayalı olarak belirlenmelidir. Bu duruma bağlı olarak sunulan çözüm yöntemleriyle birlikte genellikle gerçek şekilde hedeflenen noktalar, yönetim sırasında karşılaşılan problemler ve temel ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak yazılımlar kullanılmaktadır.