Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hayata geçirilen yasal düzenlemeler ile başlatılan e-Dönüşüm süreci ve belirlenen standartlara uygun olarak geliştirilen elektronik faturaların ve elektronik defterlerin iş hayatına entegrasyonu her geçen gün daha da önem arz etmektedir.
E-Fatura
Geliştirilen e-fatura çözümlerinin, faturaların dijital ortamda güvenli ve daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır. Belirtilen yasal düzenlemelere ilişkin e- faturalar, kağıt faturalar ile aynı hukuki geçerliliğe sahip olmaktadır.
E-faturalar ile fatura işlemlerini dijitale taşımaya önem veren şirketler, daha verimli ve daha hızlı iş akışlarına sahip olmaktadır. Aynı zamanda; kağıt faturaların kesimi, gönderimi gibi işlemlerin maliyetlerinden de kar sağlandığı gibi kağıt kullanımının azalmasından dolayı maliyet avantajına ek olarak çevre dostu unvanı da kazanılmaktadır. Fatura işlemlerini dijitale geçiren işletmeler kağıt kullanımının azalmasını sağlamakta ve ağaç kesiminin azalmasını önlemektedir.
Tüm iş süreçlerinin birbirine entegrasyonunu sağlayan ERP yazılımları, birçok bileşenden oluşmaktadır. ERP yazılımlarında yapılacak birkaç değişiklik ile e-fatura uygulamaları ile entegrasyonu kolayca sağlanabilecektir. Böylece ERP sistemleriyle, e-fatura uygulamaları senkronize bir şekilde çalışacaktır.
- E-fatura uygulaması ile dijitale geçen işlemler sayesinde kağıda basılı fatura yerine, elektronik faturalara geçilecektir.
- E-fatura sayesinde faturalar alıcıya eskiye göre çok daha hızlı bir şekilde ulaşacaktır.
- E faturalar sayesinde; zamandan tasarruf sağlanabilir, maliyeletler daha da azaltılır, alıcıya bilgiler daha hızlı bir şekilde ulaştırılabilir ve işletmeye her anlamda fayda sağlayacak bir uygulamadır.
E-Arşiv
433 Seri nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile yürürlüğe giren e-Arşiv Uygulaması, gelir dairesi başkanlığı tarafından belirlenen standartlara göre faturaların elektronik ortamlarda oluşturulması, saklanması, ibraz edilmesini ve raporlanmasını içermektedir. E-arşivi mevcut ERP sistemlere entegre etmek oldukça kolaydır ve bu sayede işlemler daha güvenli ve verimli bir şekilde gerçekleşecektir.
- E-arşiv faturası kesildikten sonra kargo yerine mail aracılığıyla iletim hızı saniyeler içinde gerçekleşmektedir.
- E-arşiv sayaesinde kağıt matbaa, gönderimi, kargolanması gibi işlemlerin son bulmasıyla maliyetlerde ciddi azalmalar olmaktadır.
- E-arşiv sisteminde bulunan faturalar güvendedir.
E-Defter
Vergi usulleri kanunu gereği şirketler için tutulması zorunlu olan büyük defterlerin elektronik ortamda hazırlanıp, saklanması için geliştirilen uygulamaya e-defter denmektedir.
E-defter uygulaması denetlenme işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleşmesini sağlamaktadır. Mevcut ERP içinde bulunan alanların formatına göre güncellenerek, ERP sistemleriyle entegrasyon sağlanabilir.
- Firmaların büyük defterler için harcadıkları zaman e-defter uygulaması ile minumuma inecektir. Bu da zamandan ve işi yapacak personelden tasarruf etmek anlamına gelmektedir.
- Defterlerin baskısı, gönderimi, muhafaza edilmesi gibi durumlar e-defter uygulaması ile sona erecektir ve bu da maliyetinin azalmasını sağlayacaktır. Bu gibi işlemler artık elektronik ortamlarda gerçekleşecektir.
- E-defterlerde oluşan hataları fark edip düzeltmek eskiye göre daha kolay hale gelecektir.
- Belirlenen belge standartları uluslararası olduğundan çok uluslu şirketlerle çalışmalar yapmak daha kolay ve hızlı hale gelecektir.
- E-defter sayesinde elektronik ortama geçiş yapılacağından, her yıl yüzlerce ağacın kesilmesi de önlenecektir.