Satış Nedir?
İnsan olarak doğduğumuz andan itibaren belirli ihtiyaçlarımız vardı. Üretim yaparak bu ihtiyaçlarımızı karşılamaya çalıştık. Peki üretim yapıp ihtiyaçlarımızı karşıladıktan sonra, fazla kalan ürünleri ne yapıyorduk?
Antik çağlardan beri çeşitli yöntemler ile bu fazla kalan ürünleri, kendimiz için kâra dönüştürmeye çalıştık. Başlarda bu süreçler takas yöntemi ile yapılıyordu. Örneğin, sizde 2 kg elma var ve bunun 1 kg’lık kısmı sizin ihtiyaçlarınızı karşılıyor. Bir arkadaşınızda da 2 kg portakal var ve arkadaşınızın ihtiyaçları için ise 1 kg’lık portakal yetiyor. Siz elinizdeki 1 kg elmayı arkadaşınıza verip ondan da karşılığında 1 kg portakal aldığınızda, elinizde ki fazlalık ürünü aslında kendiniz için kâra çevirmiş olursunuz. Daha sonrasında Asurlular tarafından para bulundu, ilk defa da Lidyalılar kullandı ve böylelikle takas yoluyla ihtiyaçları gidermemiz zamanla azaldı. Bu süreçler için para yaygınlaşmaya başladı.
Satış tanım olarak ise ürün hakkında detaylı bir bilgi sahibi olup, alıcıya nasıl ve ne ölçüde fayda sağlayabileceğini anlatarak, ihtiyaçları veya ihtiyaçları dışında alıcıyı satın almaya yönlendiren bir süreçtir. İşletme hangi ürün ya da hizmeti alıcıya satıyorsa, bu ürün ya da hizmet hakkında faydaları alıcıya aktarması gerekmektedir. Ürünümüzün getireceği fayda, maddi olarak ölçümlenebilir olsa da alıcı kendisi için yarar sağlayacağını hissedemediği zamanlar da ürün veya hizmeti satın almayabilir.
Satış için kabul gören 10’a 1 kuralı vardır. Örneğin bir araba satıcısınız. 10 kişi gelip arabanıza bakıyor ve sizde onlar ile ilgileniyorsunuz. Bu 10 kişiden 8’i size yakın davranır, 6’sı arabayla ilgili fiyat vermenizi ister, 4’ü arabayı beğendiğini ve ilgilendiğini söyler, 2’si tekrardan arabaya bakmaya gelir ama sadece 1’i o arabayı alır. Yani her 10 kişide 1 kişiye satış yapabiliriz. Bu yüzden ki satıcı olarak ne kadar çok kişiye ulaşırsak doğru orantılı olarak da ulaştığımız kişilerin %10’una satış yaparız. Burada satıcı kişinin çabası, satış yapacağı sayıyı belirler.
Satış Yönetimi Nedir?
Satış yönetimi sayesinde işletmeler, bünyelerinde yaptıkları satışları planlayabilir, satışlarını düzenli bir şekilde yürütebilir ve kolay bir şekilde bu satışları kontrol edebilir. İşletme bu süreçte daha fazla kâr elde etmek ve satışlarını arttırmak istiyor ise öncelikle müşterilerinin ihtiyaçlarını tam olarak belirleyebilmelidir. Bu ihtiyaçlara uygun çözümler üretebilmeli, ürünlerini her zaman geliştirmeli ve günümüz şartlarını takip ederek bu şartlara uygun stratejiler belirlemelidir. Genel olarak birçok işletme de gelir kaynağı satışlar olduğundan dolayı, satış yönetimi süreci ile işletmenin devamlılığı sağlanmalıdır.
Satış yönetimi ile işletmeler kendilerine hedefler belirlemelidir. Bu hedefleri doğrultusunda piyasa içerisinden kendileri için pay alabilmeli ve bu aldığı payı koruyabilmelidir. Yapacağı satışlar ile maksimum kârı elde etmeye çalışmalıdır. İşletmeler için çok önemli bir başlık da satış yapıp kâr sağlayıp devam etmek değil, satış yapıp kâr sağlarken müşteri memnuniyetini ve müşteri sadakatini de kazanabilmektir. Yapılan satışlar eğer beraberinde sadık müşteri getirmiyorsa, uzun vadede bunun zararını işletme bizzat yaşayacaktır.