Şirket organizasyonundan söz etmeden önce organizasyon kelimesini tanımlamak daha yerinde olacaktır.
Genel olarak tanımlamak gerekirse organizasyon, belirlenmiş bir hedefin takibinde yer alan bir grup insanı ifade etmektedir. Tüm insan ilişkilerini içeren bir sosyal sistem olarak düşünülebilir. Şirketin amaçlarına göre çalışanlar arasındaki iş bölümünü ve görevlerin koordinasyonu, kaynakların temini ve bunların bütünleşik kullanımı organizasyon kapsamına girmektedir.
5 Adımda Organizasyon Süreçleri:
- Adım 1: Şirket Faaliyetlerini Belirleme ve Sınıflandırma
- Adım 2: Çalışabilir Bir Şekilde Faaliyetlerin Gruplandırılması
- Adım 3: Proje Yönetimi Yöneticilerine İzinler ve Sorumluluklar Ataması
- Adım 4: Departman Liderleri Arasındaki İlişkiler Oluşturmak ve Geliştirmek
- Adım 5: Ekip Üyeleri Arasındaki Ağırlık İlişkilerini Koordine Etmek İçin Belirli Denetim Çizgilerini Planlanması ve Oluşturulması
Organizasyon, faaliyetler arasında uygun planlama ve koordinasyon yoluyla bunları gerçekleştirmeyi amaçlayan, hedef odaklı bir süreçtir. İş bölümü ilkesine dayanır ve kuruluşun üyeleri arasında otorite-sorumluluk ilişkisi kurar. Kurum içindeki insan ve insana dair tüm faaliyetlerden sorumlu olan insan kaynakları departmanına bu organizasyon süreci ve devamındaki takibi için büyük sorumluluk düşmektedir. Bu faaliyetlerin planlanması, uygulanması ve yürütülmesi kurumların planlama merkezi diye nitelendirdiğimiz insan kaynakları departmanına aittir.
Şirketlerin nasıl bir organizasyon içinde çalıştığını, kurum içinde yer alan hiyerarşik yapıyı ve nasıl bir iş bölümü çalışmasının yapıldığının ve çalışan kişilerin pozisyonlarının görsel olarak gösterilmesine organizasyon şeması denir. Bu şemada işletme içindeki alt, orta ve yönetim birimleri hakkında fikir sahibi olunabilir.
Organizasyon yapısı, şirketteki faaliyet otoritesi ilişkisine bağlı olan temel bir fikirdir. İş hedeflerini gerçekleştirecek şekilde tasarlanmaktadır.