İmalat sanayide yer alan işletmeler için dikkat edilmesi ve büyük önem taşıyan fason yönetimi, özellikle ürün çeşitliliğinin çok olduğu büyük ölçekli firmalarda ve birçok sektörlerde hayat kurtarıcı durumdadır. Fason yönetimi kısmından önce fason üretimin ne anlama geldiğini, neden kilit bir nokta olduğunu belirtmekte fayda vardır.
Fason Üretimi: Bir işletme içinde üretilen ve o işletmeye ait ürünlerin bir başka işletme tarafından üretilmesi olarak ifade edilir.
Firmalar arasında yapılan bir sözleşme ile bu üretimi gerçekleştirdikleri için fason üretimi sözleşmeli üretim olarak da düşünebiliriz. Bu anlaşma çerçevesinde belirtilen miktarda, belirtilen süreye kadar üretim gerçekleştirilmelidir. Bu üretim sürecinin takibi ve yönetimi fason yönetim olarak ifade edilir.
Ürün üretme aşamasında üretici üretim kapasitesini karşılayamadığından, zarar etmeyip kapasiteyi de değerlendirmek için ürünlerini dışarıda yaptırabilmektedir. Sadece bu şekilde üretim yapan birçok firma vardır. Özellikle büyük ölçekli ve fazla üretim yapan işletmeler tarafından çokça tercih edilmektedir. Ürün çeşitliliği nedeniyle ürünlerin üretim sonrası takibi ve izlenmesi akabinde kapasite gibi kısıtlarla beraber bu üretim şekline talepte artmaktadır. Genel olarak küçük işletmelerin büyümesinde etkili olan bu üretim modelini firmalar arasındaki üretim dayanışması, yardımlaşması olarak da değerlendirebiliriz. Genel olarak gıda, kozmetik, tekstil ve mobilya gibi çok fazla üretim sürecine sahip sektörler tarafından tercih edilmektedir.