Transfer ve Terfi Yönetimi
Günümüzde insan kaynaklarının verimli ve sisteme uygun olarak kullanılması için transfer ve terfi yönetimi hem çalışanlar için hem de firmalar için çok önemli bir yere sahiptir. Çalışanların kariyer planlaması içerisinde izleyecekleri yollarda mutlaka transfer ve terfi yönetimi olacaktır. Bu sebeple kariyer planlaması bu kavramlara uygun olarak yapılmalı ve izlenecek adımlar belirlenmelidir.
Çalışanların bilgi birikimleri, tecrübeleri, ilgi alanları ve karakteristik özellikleri firmadaki konumlarını belirleyebilir. Çalışanlar bulundukları firma içerisinde hakim oldukları bir konunun ilgili departmanında çalışarak bilgi birikimlerini arttırırlar. Göstermiş oldukları performansa ve elde ettikleri başarılara göre yönetim tarafından bir üst pozisyona atanabilirler. Çalışanların statü, konum, ücret ve sorumluluk kavramları ele alındığında daha üst bir seviyeye geçiş yapması olayına terfi denir.
Kariyer yolculuğunda dikey geçiş uygulaması olarak adlandırılır. Personele şirket içindeki başarısına karşılık yapılan bir ödüllendirme olarak ifade edebileceğimiz terfi ile kişiler eski konumlarına istinaden daha fazla söz hakkına sahip olabilir. Ayrıca uygulanan terfi yöntemi ile firma tarafından çalışana ödenen ücret de eski pozisyona göre artış göstermektedir. Bu uygulama sayesinde çalışanlar performanslarını arttırmak isterler ve bu istek firmalara olumlu olarak geri dönecektir.
Mevcut çalışan kaynaklarının en doğru şekilde ele alınması için transfer kavramının yarattığı pozisyon hareketliliği firma için mutlaka gerekmektedir. Terfi yönetimine göre farklılıklar bulunduran transfer kavramı; çalışanın statü, konum, ücret ve sorumluluk kriterleri ele alındığında bir önceki pozisyonla eş değer bir pozisyona geçiş yapmasıdır. Kariyer yolculuğunda yatay bir geçiş olarak nitelendirebileceğimiz transfer yöntemi ile çalışanlar ve pozisyonlar arasındaki uyum test edilebilir, iş becerileri yeniden keşfedilebilir son olarak da çalışan performansları arttırılabilir.
Günümüzde firmaların sahip olduğu en güçlü değerler arasında insan kaynakları ilk sırada yer almaktadır. Karmaşıklık açısından zor ama fonksiyonellik açısından gelişmiş bir varlık olarak insan kaynaklarını tanımlayabiliriz. Birçok karmaşık veri grubunun işlendiği ve raporlandığı insan kaynakları departmanında Erp yazılımları ile bu karmaşıklık giderilebilir. Günümüz teknolojisi ve yaşanan zorluklar gereği firmaların insan kaynakları departmanında verimliliği arttırmak ve işlemleri daha etkin kılmak amaçlanmıştır.
Bölümler arası entegrasyonu sağlanmış bir Erp yazılımı ile firma organizasyonunda dijitalleşme başlamış olacaktır. Personel puanlarının kaydedildiği ve puan skalalarına uygun olarak değerlendirildiği modüller sayesinde performans ölçme işlemi gerçekleşmiş olur. Bu yolla terfi yönetimi sistematik bir şekilde uygulanabilir ve diğer departmanlara entegre edilebilir. Aynı zamanda çalışanların yetkinlik puanlarına göre farklı pozisyonlara transferi de Erp yazılımları ile mümkün olabilmektedir.
Üretim sektöründe yer alan bir firmada işçilerin işlem noktalarında sahip olduğu yetkinlik puanları belirli kriterler baz alınarak atama işlemlerinde kullanılabilir, yeterli ya da yetersiz çalışanların transferiyle üretim performansı arttırılabilir.
Erp yazılımları, verileri ve işlemleri tutma özelliğinden dolayı geçmiş dönemdeki transfer ve terfi yönetimi işlemlerini sistematik bir şekilde kaydeder. Entegre bir şekilde departmanlar arası çalışabilecek Erp yazılımları ile bu konuda da avantaj sağlanabilmektedir.