Küreselleşen dünya ile birlikte teknolojide hızla gelişmektedir. Ülkeler dünya ekonomisindeki yerlerini korumak ve söz sahibi olmak için bu gelişmeleri yakından izlemektedir. Türkiye’de de sektörler gelişmelerin takipçisi ve kendi firmaları için uygun ve pratik çözümleri kullanma çabası içindedir. İnsanlığın varoluşundan bu yana ortaya çıkan ve hep var olacak mobilya sektörü de çalışmalarında bu süreç değişimlerini dikkate almaktadır. Uzun ve köklü bir tarihe sahip olan mobilya sektörü taşların yontularak şekil verilmesi ile başlamıştır. Gelişen dünya ile birlikte kültürel yapı, teknik bilgi, kullanılan teknoloji ve malzeme çeşitliliğine göre şekillenerek gelişmiştir. Mobilya firmaları rekabetçi ortamdaki varlıklarını sürdürebilmek için müşteri odaklı istek ve taleplere uygun üretim ve hizmet yapmaktadır.
İnsanoğlu ihtiyaçları gereği sürekli bir üretim içindedir. Mobilya sektöründe de bu üretim süreci çok yoğun ve hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Firmalar çeşitli istek ve ihtiyaçları karşılamak amacıyla çağın şartlarına da uyum sağlayacak şekilde tasarımlar yapıp ve bu tasarımları geliştirmektedir. Müşterilerin tercihlerinde eğitim düzeyi, ekonomik şartlar, kültürel yapı ve sosyal yaşam gibi etmenler ve bu etmenlerin birbiri arasındaki farklılıkları mobilya seçiminde etkin bir rol oynamaya başlamıştır.
Gelişmelerle birlikte rekabet ortamı artmıştır. İşletmeler rekabet düşüncesi ile ilerlediği için birbirinin taklidi olan ürünler oluşmuştur. Bu durumda müşteriler benzer ürünleri görmekten sıkılıp satın almak istemeyerek daha özgün tasarımlara yönelmektedir. Firmalar da farklı, özgün ve özel tasarımlar oluşturacak tasarımcıları bünyelerinde bulundurmaya başlamıştır.
Türkiye’de Mobilya Sektörü
Türkiye’de de modern hayatın uyumuyla birlikte insanlar ihtiyaçları dışında zevkleri içinde değişiklikler yapmaktadır. Türkiye de mobilya sektörünü genel olarak geleneksel yöntemler ile atölyelerde üretim yapan küçük ölçekli firmalar oluşturmaktadır. Taleplerin artmaya başlamasıyla birlikte işletmeler büyümeye gitmiş ve birçok yeni firmada bu sektöre dahil olmaya başlamıştır. Orta ve büyük ölçekli işletmelerin de artmasıyla birlikte sektör büyümekte ve etkin bir istihdam gücü oluşturmaktadır. TUİK verilerine göre bu pazarda 34 binin üzerinde firma faaliyet göstermekte ve beraberinde 133 bin kişilik bir istihdam sağlamaktadır. Daha çok büyük ölçekli firmalar tarafından yapılan fabrikasyon üretim de her yıl artmaktadır. Sektör üretim büyüklüğü ve kapsamlı istihdam ile ülke ekonomisinde önemli bir yere sahiptir.
Ülkemizde mobilya sektörü orman ürünlerinin yoğun olduğu ve pazarın daha çok yoğunlaştığı bölgelerde toplanmıştır. Üretimin önemli ölçüde yapıldığı şehirleri şu şekilde sıralanır: İstanbul, Ankara, Bursa(İnegöl), Kayseri, İzmir ve Adana. İstihdamın fazla olduğu şehirler ise şu şekilde sıralanır: İstanbul, Ankara, Bursa(İnegöl), Kayseri ve İzmir.
Türkiye’de Mobilya Sektöründe Yapılan Üretimler
- Metal Aksamlı Oturmaya Özgü Mobilyalar,
- Ahşap Aksamlı Oturmaya Özgü Mobilyalar,
- Başka Yerde Sınıflandırılmamış Diğer Oturmaya Özgü Mobilyalar,
- Oturmaya Özgü Mobilyaların Parçaları,
- Evde, Büroda veya Mağazada Kullanılan Mobilyaların Parçaları,
- Bürolarda Kullanılan Metal Mobilyalar,
- Bürolarda Kullanılan Ahşap Mobilyalar,,
- Mağazalarda Kullanılan Ağaç Mobilyalar,
- Mutfak Mobilyaları,
- Yatak Destekleri,
- Yataklar,
- Başka Yerde Sınıflandırılmamış Metal Mobilyalar,
- Yatak, Yemek ve Oturma Odasında Kullanılan Türden Ahşap Mobilyalar,
- Başka Yerde Sınıflandırılmamış Ahşap Mobilyalar,
- Plastik ya da Diğer Materyallerden Mobilyalar,
- Tıpta, Cerrahide, Diş Hekimliğinde ve Veterinerlikte Kullanılan Mobilyalar; Berber Koltukları ve Benzeri Koltuklar ve Bunların Parçaları.
Mobilya sektöründe özelikle siparişe dayalı üretim modellerinde çok fazla değişken bulunmaktadır. Bu değişkenlere örnek olarak masanın ölçüleri, ayak renkleri, koltuk kumaş seçenekleri, ayak renkleri, ayak modelleri gibi çok fazla değişken vardır. Bu değişkenler hesaplandığında binlerce konfigürasyon oluşturmaktadır. Bu değişkenlerin kontrol edebilmesi ve sipariş doğru alınıp, projelendirilmesi oradan üretime iletilmesi sonrasında müşteriye teslim edilene kadar olan sürecin sorunsuz yönetilmesi adına sektörün en ihtiyaç duyduğu sistem ERP‘dir. Ürün ağaçlarının doğru oluşturulması, bu oluşturulan ürün ağaçlarının satış esnasında siparişi doğru olarak alması için satış ekibine iletilmesi, satış ekibinin sipariş müşteriden doğru varyantlar ile alıp fabrikaya projelendirme ve üretim için göndermesinden başlayan sürecin, müşteriye tesliminden sonra satış sonrası hizmetlerine varana kadar izlenebilir ve doğru yürütülmesinde büyük yardımcı olmaktadır.
Avantajları Nelerdir?
- Gelişmiş İş Süreçleri
- Süreçlerin Rahat İzlenebilmesi
- Planlamaların Daha Verimli Yapılabilmesi
- Rekabet Avantajı
- Başarılı Tedarik Zinciri Yönetimi
- Başarılı MRP Yönetimi
- Farklı Lokasyonların Bir Arada Yönetilmesi
- Modüler Yapıda Olması
- Sektör ve Firma Bazlı Değişikliklerin Yapılabilir Olması