Duran Varlık Nedir?
Bilançonun aktif tarafını oluşturan varlıklar duran varlıklar ve dönen varlıklar olmak üzere ikiye ayrılır. Duran varlıklar belirli finansal hesap döneminde tüketilmesi veya satılması beklenmeyen bir varlık çeşididir. Birden fazla dönemde yarar sağlar ve işletmenin faaliyetlerine devam edebilmesi için gerekli olan varlıklardır. Satılmak amacıyla alınmayan varlıklardır. Duran varlıklar hesap kodlarının hepsi 2 ile başlar.
Duran varlıklar bir yıl içinde paraya dönüşebilmesi özelliğiyle dönen varlıklardan ayrılır. Dönen varlıklar bir yıldan daha uzun süre içerisinde paraya dönüşebilir.
Duran Varlık Çeşitleri
Ticari alacaklar: Firmanın ticari işlemleri sonucu ortaya çıkan senetli ve senetsiz alacaklardır. Ticari alacaklar vadelerine göre kısa ve uzun vadeli olmak üzere iki farklı gruba ayrılır. Kısa vadeli olanlar işletme bilançosunun dönen varlıkları, uzun vadeli olanlar da duran varlıklar olarak gösterilir.
Diğer alacaklar: Firmanın ticari olmayan işlemleri sonucunda ortaya çıkan alacaklardır.
Mali duran varlıklar: Firmanın ortak olmak veya yatırım amacıyla satın aldığı varlıklardır. Yasal zorunluluk nedeniyle elde tutulan uzun vadeli menkul kıymetler de mali duran varlıklar grubuna girer.
Maddi duran varlıklar: Fiziksel yapıya sahip olup firma içerisinde faaliyetlerde bir yıldan fazla kullanılan duran varlıklardır.
Maddi olmayan duran varlıklar: Fiziksel yapıya sahip olmayan ama fayda sağlanılan duran varlıklardır. Lisans, şerefiye ve marka değeri bu gruba örnektir.
Özel tükenmeye tabi varlıklar: Üretim sırasında tamamen tüketilen ve bir daha yerine eski şeklinde konulması mümkün olmayan varlıklardır. Madencilik sektörü için kullanılmaktadır.
Gelecek yıllara ait giderler ve gelir tahakkukları: İçinde bulunulan finansal dönemde oluşan fakat gelecek yıllara ait giderler ve gelirler bu gruba girerler.
Diğer duran varlıklar: Yukarıda listelenmiş hesap gruplarına girmeyen duran varlıklardır.