Ambalaj Sektörü Hakkında
İnsanlar çok fonksiyonlu varlıklardır. Ürettiklerini tüketir, tükettiklerini ise bazen yeni ürünler için üretir. İnsanlar bu üretim ve tüketim sürecinde kullandıkları ürünlere güvenli, sağlıklı ve zarar görmemiş bir şekilde ulaşmak istemektedirler. Bunun için ambalaj denilen ürünler kullanır. Amblalaj; ilk üretim noktasından nihai ürüne dönüşmüş ürünleri son durakları olan tüketicilere ulaşması sürecinde ürünün taşınması, saklanması, korunması temiz kalmasını sağlamak için kullanılan ürünlerdir. Ambalajlar taşınan ürün yapısı ve çeşidine göre çeşitli maddelerden yapılmaktadır. Ürünler olabildiğince güvenli bir şekilde taşındığı için ürün kayıpları veya yeniden işleme gibi oluşumlar engellenerek maliyetlerde olumlu bir etki oluşturur.
Ambalajlar ilk olarak ürünlerin muhafaza edilmesi için kullanılmaya başlanmıştır. Değişen yaşamla birlikte sadece ürün koruması değil ürünün satışında da etkili olmuştur. Birbirinin benzeri olmayan şekil olarak veya paket olarak farklı ambalajlanan ürünlere olan ilgi daha fazla olmaktadır. Bu durumda firmalar ürün korumasının yanında görsel ve şekil olarak da farklı tasarımlara yönelmektedir. Paket içerisindeki ürünler kapalı olduğu için taşıma işlemini yapan firmalar, içerisinde ne tür bir ürün taşındığını bilemeyebilir. Bunun için ambalajlar üzerinde ürünle ilgili bilgilerinin olduğu semboller kullanılır. Bu semboller taşınan ürünler hakkında, nasıl taşınması gerektiği hakkında bilgi verir.
Ambalaj Sektöründe Kullanılan Semboller:
- Barkodlar – Ürünleri tanıtmak için kullanılan çizgili şeritler halinde olan etiketlerdir.
Tehlikeli Maddelerin Ambalajlanmasında Kullanılan Semboller
Nakliye Ambalajında Kullanılan Semboller
Küresel ekonomide yeni sektörler doğuyor veya var olan sektörler büyümeye giderek pazardaki payını arttırıyorlar. Türkiye’de son yıllarda büyük yayılımlar göstermeye başlayan ambalaj sektörüde hızlı bir ivme ile gelişmektedir. Teknolojik gelişmelerin beraberinde insanların kent hayatına yönelmesi, yaşam standartlarının yükselmesi ve beraberinde perakende alışverişe olan talebin artması, alışveriş alışkanlıklarının değişmesi, yemek yeme alışkanlıklarının değişmesi gibi birçok faktör bu sektörün büyümesinde büyük rol oynamaktadır.
Türkiye’de ekonomik olarak önemli bir yere sahip olan ambalaj sektörü büyümeye devam ederek daha çok istihdam ve daha fazla ekonomik katkı sağlamaktadır. Ambalaj sektöründe faaliyet gösteren yaklaşık olarak 3000 firma bulunmaktadır. Bu firmalar küçük ve orta ölçekli firmalardır. Ambalaj sektörü genel olarak belli şehirlerde yoğunlaşmıştır. Bu şehirler şöyledir; İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Konya, Kocaeli, Gaziantep, Adana, Kayseri ve Manisa.
Firmaların ambalaj ürünü olarak yaptıkları üretimler 5 grupta sınıflandırılmıştır:
- Plastik
- Kağıt-karton
- Metal
- Cam
- Ahşap