PROJE YÖNETİMİ NEDİR?
Yaşamı boyu her canlı ve cansız varlığın hedefe ulaşmak için bir amacı vardır. Bazen hedeflere ulaşılırken bazen ulaşılmaz. Hedefe ulaşmak için çok çalışmak yerine doğru ve planlı bir şekilde çalışılırsa gün sonu hedefe rahat bir şekilde ulaşılır. Örneğin yemek masasının görevi üstünde yemek yemektir. Biz bu yemek masasını banyoya taşırsak artık orada yemek yenilemez ve hedefinden şaşmış olur. Proje yönetimi ise bize hedeflerimizde yardımcı olarak, hedefe ulaşmamızı sağlar. Proje yönetiminden önce projenin ne olduğunu bilmeliyiz.
Proje Nedir?
Türk Dil Kurumu kapsamında projenin anlamı ; Değişik alanlarda önceden plan ve programa alınmış, maliyeti hesaplanmış, kurum ve kuruluşların yönetim organları tarafından onaylanmış, kısa ve uzun vadeye bağlanarak özel kurum veya devlet adına gerçekleştirilmesi kabul edilmiş bilimsel çalışma tasarısıdır.
Bu tanıma göre ofis yenilemek bir projedir. Maliyet, tasarım ürünleri, süre ustalar, mimarlar tarafından hesaplanır. Gerekli anlaşmalar yapılınca proje başlatılmış olur. Bu proje uzun ya da kısa süreli olabilir. Ofisin yenilenmesi bittikten sonra proje tamamlanmış olur.
Proje Yönetimi Nedir?
Proje yönetimi; projemizin hedeflerine ulaşmak için gerekli faaliyetler olarak tanımlanabilir. Proje yönetiminde 3 ayrılamaz ana sabit vardır. Bunlar zaman, maliyet ve kapsamdır.
Kapsam; hedef olarak gördüğümüz gereklilikler ve gerçeklikten uzaklaşmayacak şekilde beklentiler. Beklentiler ve gereklilikler önceden net bir şekilde belirtilmelidir. Eğer hedeflerimiz ulaşılmaz bir hedef ise proje baştan başarısız ve yanlış bir proje haline dönüşür. Zaman ve maliyette belirlendikten sonra projeye başlanabilir.
Proje Yönetiminin Önemi ve Faydaları Nedir?
Proje yönetimi bu şekilde çok basit görünebilir fakat paydaşlarda fikirler uyuşmayabilir, maliyetlerde artış olabilir ya da projenin teslim tarihinde sıkıntılar yaşanabilir. Bu şekilde olursa eğer tüm proje alt üst olabilir. Bu nedenle baştan olabilecek tüm problemler proje yönetiminde belirlenir ve önlemler alınır.
Proje yönetimi sayesinde;
-Paradan ve zamandan tasarruf sağlanır
-İletişim gelişimi
-Net ve çözüm odaklı iş kararları
-Kaçınılmaz başarı
-Kalite artışı
-Riskler azalır.
Proje Yönetimi Nasıl Yapılır?
Proje Yönetim süreçleri 5 başlıkta toplanır.
- Başlatma:
Gereksinim ve hedefler belirlenir.
Zaman çizelgesi oluşturulur.
Bütçe hesabı yapılır.
Görev tanımları yapılır.
- Planlama:
Ekip oluşturulur.
Planlamanın nasıl yapılacağı belirlenir.
İş bölümü yapılır.
Proje için gerekli kaynaklar elde edilir.
Risk planlaması yapılır.
Resmi onay alınır.
- Yürütme:
Hedeflere ulaşmak için çalışmalar yapılır.
Bu adımda çalışanların plana uygun bir şekilde çalışması çok önemlidir.
- İzleme ve Kontrol:
Projede yürütülen çalışmalarda ne kadar ilerlendiği tanımlanır.
Oluşan ya da oluşabilecek sorunlara çözüm bulmak.
Bütçe ve zaman takibi yapılır.
- Kapanış:
Projenin bitişi belgelenir.
Sözleşmeler kapanır.
Değerlendirme dokümanları hazırlanır.