B2B Portal Nedir?
Dünya üzerinde bütün işletmeler bir ticaret içerisinde yer almaktadır. İçlerinde farklı türlerde iş modelleri ve süreçleri vardır. Bazı işletmeler üretim yaptıkları ürünleri kullanıma sunmak için satışa çıkarır. Bazı işletmeler kendisinden daha büyük işletmelerden aldıkları ürünleri halka ulaştırmak için satışa çıkarır. Bazın durumlar da ise işletmeler sadece kendi aralarında ticari işlemler yaparlar. İşte bu durumda B2B Portal devreye girmektedir.
İşletmeler; tedarikçileri, bayileri ve müşterileri ile B2B Portal sistemi üzerinden iş süreçlerini anlık bir şekilde gözlemleyebilmekte ve yönetebilmektedir. B2B Portalları hem yerel hem de uluslararası olmak üzere iki farklı şekilde bulunmaktadır. Uluslararası B2B Portallarında milyonlarca ürün çeşidi bulunmaktadır.
B2B Portal üzerinde satıcı işletmeler, alıcı işletmeler ile bir web sitesinde buluşur ve ticaret faaliyetlerini online olarak yaparlar. Bu sistem üzerinde ürünler ile ilgili fiyat verme, teklif sunma gibi faaliyetler gerçekleştirilir. Bu sistem sayesinde alıcı işletmeler de satıcı işletmeler de ürünlerin fiyatları hakkında bilgi sahibi olmuş olurlar.
B2B Portal’ı İle Neler Yapılabilir?
- İşletmelerin 7/24 birbirleri ile online olarak ulaşılabilir olmaları.
- Online olması sayesinde ne kadar uzak mesafeler olsa bile rahatlıkla alışveriş yapılabilir.
- İşletmeler hem iç ve dış piyasalara rahatlıkla erişebilecek hem pazar paylarını arttıracak hem de rekabet avantajı sağlayacaklar.
- B2B Portallarını kullanan işletmeler zaman içerisinde kârlılık oranlarını da arttıracaktır.
- Üretim sürecinde daha düşük maliyetler ortaya çıkarır.
- Tedarik sürecinde daha düşük maliyetler ortaya çıkarır.
- Kesintisiz bir ticaret sunmaktadır.
- ERP Sistemleri ile tam entegre çalışabilir.
- Hızlı sipariş verebilme.
- Bayiler ile sürekli iletişime geçebilme.
B2B Portal İşletmeler İçin Önemi Nedir?
B2B Portal’ı kullanan satıcı işletmeler kendileri için verimli bir pazarlama süreci geçirirler. Online yapısı sayesinde fiziksel olarak ulaşamayacağı müşterileri de yakalama şansına sahip olur. Müşterilerinin memnuniyetini sağlayabilen işletmeler, büyüme kaydeder ve daha çok müşteriye ulaşabilirler. B2B Portal sayesinde düzenli olarak çalışacakları müşterileri rahatça kontrol edebilir ve onlara yeni ürünlerini de tanıtma imkânı elde eder.
B2B Portal ile maliyetler önemli ölçüde azalmaktadır. Bunun en önemli sebeplerinden biri de işletmelerin B2B Portal’ında hazır bir kitleye hitap etmesidir. Böylelikle reklam masraflarına gerek duyulmamaktadır. B2B Portal sadece satıcı işletmeler için değil aynı zamanda alıcı işletmeler için de avantajlıdır. Alıcı işletme olarak bir ürünün farklı satıcılar da fiyat analizi yapılabilmektedir.
ERP’de B2B Portalı
İşletmelere her açıdan büyük kolaylık sağlayan ERP sistemleri, B2B Portal hizmeti içinde kolaylıklar sağlamaktadır. İşletmeler bünyesinde bulunan ERP sistemleri ile B2B Portal entegre bir şekilde çalışmaktadır. Bu sayede işletme zamandan büyük ölçüde tasarruf edecek ve verimini arttıracaktır.
B2B Portal üzerinden alınan siparişler, hızlı bir şekilde ERP sistemine aktarılır. Böylelikle üretim talebine ya da stoktan arza dönüştürülebilir. Bu sayede siparişleri ulaştırma ve hızlıca karşılama olanağı da artmış olacaktır.
ERP Sistemlerinin B2B Portal için Ortaya Koyduğu Faydalar
- Hatalı siparişler azalacak,
- Ürünlerin özelliklerini ve fiyatlarını karşılaştırmak daha kolay sağlanır.
- Siparişler kolayca yönetilebilir.
- Kampanyalar hızlıca başlatılabilir ve takip edilebilir.
- Tek bir ekran üzerinden sevkiyat durumları, siparişlerin durumları takip edilebilir.
- Ürünlerin yönetimi kolaylıkla sağlanabilir.
- Ürünlerin stok durumlarının gerekli kişilere hızlıca aktarılması sağlanır.
- Tüm stok değerleri tek ekran üzerinden entegre bir şekilde kontrol edilebilir.
- Müşteri bazlı ya da genele yönelik kampanyalar başlatılabilir ve bu kampanya durumları kontrol edilebilir.
- Siparişlerin ilk süreçlerinden satın alma sürecine kadar tüm süreçleri anlık olarak ve gerek halinde geriye dönük olarak incelenebilir.
- Tüm süreçleri analiz ederek grafikler ile destekli raporlar oluşturulabilir.
- Müşterilere dair kişisel bilgiler takip edilebilir. Böylelikle ödemeler de problem çıkmaması sağlanabilir.
- Müşteriler analiz edilerek alışkanlıklarına göre kampanyalı ürünlere yönlendirilebilir.
- Gelişmiş bir kullanıcı kontrol ara yüzü sunmaktadır.
- Sadece bilgisayarlar üzerinden değil aynı zaman da cep telefonları üzerinden de ulaşım imkânı verir.